'Barbie' leidt tot meer aanvragen plastische chirurgie: artsen maken zich zorgen

'Barbie' leidt tot meer aanvragen plastische chirurgie: artsen maken zich zorgen

Ondanks de positieve feministische boodschap in Greta Gerwigs film, zouden de getoonde schoonheidsidealen nog altijd problematisch zijn.

De wereld is roze gekleurd nu Barbie de bioscopen heeft overspoeld. Hoewel de reacties van bezoekers ontzettend positief zijn, vrezen artsen ondertussen een toename van het aantal cosmetische ingrepen naar aanleiding van de film. Tegenover The Hollywood Reporter lichten zij hun zorgen toe.

"Een dag na het verschijnen van de film vroeg een vrouw me al of ik haar heupen net zo smal kon krijgen als die van Barbie", zegt een plastische chirurg. "Een andere wilde een rib laten verwijderen".

Onrealistisch
Al sinds haar debuut in de jaren vijftig krijgt Barbie kritiek voor het promoten van onrealistische schoonheidsidealen. Van haar spierwitte tanden tot strakke lichaam: de pop is voor veel vrouwen een aanleiding geweest om veel geld te besteden aan ingrepen om op haar te lijken.

Regisseur Greta Gerwig (Lady Bird) laat deze kritiek niet onbenoemd in haar film. Sterker nog: Barbie - met Margot Robbie (Birds of Prey) in de hoofdrol - heeft een sterk feministische boodschap en toont verschillende typen vrouwen.

Risico
Artsen vrezen alleen dat die positieve boodschap over het hoofd vliegt bij kinderen. "Ondanks de positieve boodschap van deze film, romantiseert hij nog steeds anatomisch onrealistische schoonheidsidealen", zegt een van hen.



"We weten dat Barbie anatomisch gezien geeneens zou kunnen staan. Ik ben ook bang dat de feministische boodschap niet aankomt bij jonge meiden".

Hype
De enorme hype die leeft rond Barbie heeft vanuit psychologisch oogpunt ook de nodige nadelen. "Het worden gebombardeerd met al die perfectie kan als een worm in een appel een gat in je hoofd vreten", zegt een psycholoog.

"Door deze film is Barbie opnieuw relevant geworden en ik maak me zorgen om degenen die beïnvloed worden door de positieve fanfare die op dit moment overheerst".

NieuwsFilm

meest populair