Hollywood-legende William Friedkin overleden: de man achter 'The Exorcist' en andere topfilms

Hollywood-legende William Friedkin overleden: de man achter 'The Exorcist' en andere topfilms

William Friedkin is met The Exorcist de grondlegger van de bovennatuurlijke horrorfilm.

Vandaag is filmmaker en Oscarwinnaar William Friedkin overleden. De Hollywood-icoon en grondlegger van de bovennatuurlijke horrorfilm werd 87 jaar en overleed in Los Angeles. Dit meldt Variety.

Friedkin staat vooral bekend om de horrorfilm The Exorcist uit 1973, een film die nog altijd de basis vormt van vele bovennatuurlijke horrorfilms waarin exorcisme / duiveluitdrijving een rol speelt. Maar de man maakte nog meer films.

Grootheid
Voor The Exorcist regisseerde Friedkin al de klassieker en Oscarwinnaar The French Connection. De film won in 1972 de Oscar voor Beste film, Beste regie, Beste mannelijke hoofdrol, Beste montage en Beste bewerkte scenario. De film betekende ook de doorbraak voor Gene Hackman.

Friedkin regisseerde ook toppers als de tv-remake 12 Angry Men (1997), de grauwe thriller Sorcerer (1977), de oorlogsfilm Rules of Engagement (2000) en de misdaadfilm To Live and Die in L.A. uit 1985. Ook is hij bekend van The Boys in the Band (1970), de eerste film met gay personages in de hoofdrol.

The Caine Mutiny Court-Martial
Opvallend is dat van Friedkin nog een film moet verschijnen. Hij nam de oorlogsfilm The Caine Mutiny Court-Martial met namen als Kiefer Sutherland, Jason Clarke en wijlen Lance Reddick al op.


In 2011 verscheen zijn tot op heden laatste film, met Killer Joe met onder meer Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple en Gina Gershon.

The Exorcist
In 1973 verscheen van Friedkin de horrorfilm The Exorcist. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver William Peter Blatty. Friedkin trok Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, and Linda Blair aan voor de belangrijkste rollen.


De film debuteerde in slechts 24 bioscopen, maar werd daar goed bezocht ondanks wisselende ontvangst. Maar ook toen was er al gedoe. Mensen zouden psychische problemen hebben gekregen en sommige Noord-Amerikaanse staten wilden de film verbieden om te voorkomen dat kinderen de film toch zouden zien ondanks de R-rating (18 jaar en ouder).

Succes en vervolg
Uiteindelijk was er wel heel wat waardering met een Oscarnominatie voor Beste film. Tot op heden werd er $428,2 miljoen opgehaald in de wereldwijde bioscoopkassa's. Iets dat maar weinig horrorfilms hebben weten te evenaren.


Hierboven zie je de trailer voor het vervolg The Exorcist: Believer die nog dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

NieuwsFilm

meest populair