De beste racefilm ooit is 'Ford v Ferrari', en de slechtste heet...

De beste racefilm ooit is 'Ford v Ferrari', en de slechtste heet...

Ze kunnen niet allemaal het podium bereiken.

Een echt goede racefilm is over het algemeen redelijk zeldzaam. De aanstaande film Gran Turismo heeft de potentie om een nieuwe naam te worden als het gaat om de goede racefilms, maar vandaag kijken we terug naar de beste en slechtste racefilms ooit.

Films als Rush, Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby en Cars hebben al bewezen dat je op verschillende manieren een hartstikke goede racefilm neer kan zetten. Helaas schieten de meeste racefilms toch flink van de baan.

Beste
Er zijn weinig mensen die je raar aankijken als je Ford v Ferrari benoemt als de beste racefilm ooit. De film heeft op Rotten Tomatoes onder critici een score van 92% met een 7.8/10 als gemiddeld cijfer. De beste score voor een racefilm aller tijden op de site.

Ook op financieel gebied was Ford v Ferrari een daverend succes. De film had een productiebudget van zo'n 97 miljoen dollar. Wegens marketingkosten en het gedeelte van de opbrengst dat de bioscopen ontvangen, moet een film over het algemeen het productiebudget twee keer terugverdienen om winstgevend te zijn. Dat is Ford v Ferrari ruimschoots gelukt, de totale omzet was namelijk ruim 225 miljoen dollar.

Oscars
De film volgt het waargebeurde verhaal van Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby en coureur Ken Miles. Ze strijden tegen inmenging van het bedrijfsleven en de wetten van de natuurkunde om een revolutionaire raceauto voor Ford te bouwen om Ferrari te verslaan tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966.


De rollen van Shelby en Miles werden door topacteurs Matt Damon en Christian Bale vertolkt. Ze werden geprezen voor hun werk in de film. In totaal kreeg de film vier Oscar-nominaties, waaronder beste film. Uiteindelijk won de film de Oscars voor film- en geluidsmontage.

Slechtste
De film die door velen wordt gezien als de slechtste racefilm ooit, is gek genoeg ook nog vrij nieuw. In 2019, hetzelfde jaar dat Ford v Ferrari uitkwam, verscheen Trading Point. Het verhaal volgt Sam (John Travolta), een onbeholpen dirttrack racelegende. Wanneer zijn zoon zich aansluit bij een raceteam van een concurrent voelt Sam de drang om weer te gaan racen voor de overwinning. Al snel ontstaat er een intense en gevaarlijke strijd tussen vader en zoon.


De film verscheen meteen op blu-ray en dvd, wat meestal al genoeg zegt over de kwaliteit van een film. Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 0% met een 3.8/10 als gemiddeld cijfer. John Travolta werd ook bekroond met een Razzie voor slechtste acteur in een hoofdrol voor zijn werk in de film.

NieuwsFilm

meest populair