Hoe effectief zonnebrand was tegen de Trinity-test in 'Oppenheimer': Expert geeft antwoord

Hoe effectief zonnebrand was tegen de Trinity-test in 'Oppenheimer': Expert geeft antwoord

Gebeurde dit wel in het echt?

Het is dé scène in Oppenheimer: de Trinity-test. In de film zien we hoe alle aanwezigen zich onder smeren met zonnebrand tegen de felle straling, maar hoe effectief was dat nu eigenlijk? En is dat wel echt zo gegaan?

In Oppenheimer volgen we J. Robert Oppenheimer: de vader van de atoombom. Een sleutelscène en een belangrijke gebeurtenis in het verhaal is natuurlijk de Trinity-test.

Zonnebrand
Hierin zien we hoe de atoombom een oefenronde krijgt om te zien hoe deze werkt na al die maanden onderzoek. In Oppenheimer zien we dat de wetenschappers onder de zonnebrand zitten, omdat ze veel hitte verwachten van de nucleaire explosie.

Maar als we logischerwijs kijken naar de geschiedenis van dit verhaal, is het zeer onwaarschijnlijk dat de wetenschappers ook écht zonnebrand op hebben gesmeerd. Dat vertelt natuurkundige Greg Spriggs tegen Insider.

Had niet geholpen
Volgens Spriggs zou dat namelijk helemaal niet hebben geholpen. "Er zijn situaties geweest waarin we tests hebben gehad waarbij het meer was dan verwacht. Dan blies de wind de bom een stuk dichterbij de aanwezigen, waardoor zij dan weer een klein beetje verbrand waren."

"Ik denk niet dat zonnebrand had geholpen. Het is gewoon een golf aan hitte dat je tegemoet komt", deelt hij. "Het zou misschien een klein beetje handig zijn, maar niet echt nodig."



NieuwsFilm

meest populair