Scifi-film 'The Creator' zorgt voor doorbraak door het gebruik van spotgoedkope camera's

Scifi-film 'The Creator' zorgt voor doorbraak door het gebruik van spotgoedkope camera's

De Hollywoodindustrie verandert door erg goedkope camera's bij grote filmproducties.

Volgende maand krijgt The Creator van Rogue One: A Star Wars Story-regisseur Gareth Edwards zijn bioscooprelease. De productie van de nieuwe sciencefictionfilm betreft echter een primeur die het filmlandschap misschien wel voor altijd kan gaan veranderen.

The Creator, waarin Tenet-acteur John David Washington de hoofdrol speelt, vertelt het verhaal van de strijd tussen de mensheid en kunstmatige intelligentie. Hoewel dit niet een nieuw onderwerp is in Hollywood, hebben de makers wel een uniek besluit genomen.

Camera
Een paar maanden terug vertelde de cinematograaf van The Creator, Greig Fraser (The Batman, Dune) dat de gehele film is opgenomen op een Sony FX3-camera. Dit betreft een systeemcamera die wereldwijd beschikbaar is op de consumentenmarkt. Totaalprijs? Een 'kleine' 4699 euro.

Hoewel niet elke hobby-videomaker een dergelijke camera tot zijn beschikking heeft, is het prijsverschil met andere camera's uit de filmindustrie haast niet te vergelijken. Het Duitse merk ARRI, die voor het gros van de filmproducties gebruikt wordt, levert camera's die al snel tussen de 50.000 en 70.000 euro kosten.

Gewicht
Een van de redenen dat de Sony FX3 is gebruikt voor The Creator, is dat de camera "absurd compact en licht is" volgens Greig Fraser. De cinematograaf benadrukt ook dat andere grote merken hier een voorbeeld aan zullen moeten nemen.


Het gebruik van een dergelijke camera voor een grote Hollywood-productie kan mogelijk baanbrekend zijn voor de aankomende jaren. Het moment dat de filmstudio's zien dat er een hoogwaardige scifi-film op een consumentencamera kan worden gefilmd, maakt dat de toekomst vanuit een creatief perspectief zeker interessant.

Interesse
De afgelopen tijd lijkt het filmpubliek ook steeds geïnteresseerder te raken in de opnametechnieken van grote blockbusters. Zo blies Christopher Nolans Oppenheimer nieuw leven in de populariteit van het 70mm filmformaat en blijft de film de IMAX-zalen vullen.


Gezien de gewekte interesse in opnametechnieken, zorgt de camerakeuze van The Creator ook voor nieuwe geïnspireerde filmmakers. De film bewijst namelijk dat met de huidige technologie er niet altijd camera's nodig zijn die 70.000 euro per stuk kosten, waardoor dit ook voor een creatieve boost kan zorgen in de indie-filmwereld.

Overbodig?
De vraag die op natuurlijke wijze boven komt drijven is: als het kan op een Sony Camera van onder de 10.000 euro kan, maakt dat de high-end camera's overbodig? Zeker niet. Elke camera is goed, zolang hij past bij het verhaal van de film en het daarachter liggende productieproces.


Een film als Oppenheimer zou bijvoorbeeld op een Sony FX3 gefilmd kunnen worden, maar de Trinity-atoombom zou dan niet zo goed tot zijn recht komen als op IMAX-formaat. Hoewel dit niet betekent dat Hollywood meteen een ommezwaai zal gaan maken naar low-budget camera's, is het zeker een interessante ontwikkeling.

NieuwsFilm

meest populair