Hoe de topfilm 'Parasite' je in één seconde in een complete schok bracht

Hoe de topfilm 'Parasite' je in één seconde in een complete schok bracht

De verrassende film van Bong Joon-Ho.

Parasite is een Zuid-Koreaanse film die in 2019 de hele filmwereld op zijn kop zette. Regisseur Bong Joon-Ho was al een zeer gerespecteerd regisseur met film als Memories of Murder en Okja, maar Parasite is veruit zijn succesvolste film.

Het gebeurt niet vaak dat een Zuid-Koreaanse film wereldwijd zo'n hit wordt, maar Parasite bracht met een productiebudget van zo'n 11 miljoen dollar maar liefst 262 miljoen dollar op.

Verhaal
Parasite is een satirische film over klassenconflicten en welvaartsongelijkheid. De tagline van de film luidt: 'Act like you own the place'. Dit zien we in de vorm van de arme familie Kim. Het gezin infiltreert de rijke Park-familie door elkaar aan te bevelen voor een baan binnen het huishouden van de familie, zonder te vertellen dat ze allemaal uit hetzelfde gezin komen.

De hebzucht van de familie Kim neemt langzaam maar zeker toe, waardoor ze geen uitweg meer hebben totdat het te laat is.

Twist
Het moment waarop je gehele perspectief van de film compleet verandert, is wanneer het blijkt dat de man van Moon-Gwang, de oorspronkelijke huishoudster van de familie Park, in de kelder van het rijke gezin woont. Ze heeft hem maar liefst vier jaar verborgen in deze kelder omdat hij schulden heeft bij de belasting.


Dit veranderde de hele film. De voormalige huishoudster en haar man komen er namelijk achter dat de Kim-familie iedereen voor de gek hebben gehouden. Dit escaleert en Moon-Gwang valt van de trap. Haar man besluit een dag later wraak te nemen op de Kims tijdens een verjaardagsfeestje, wat leidt tot veel dood en verderf.

Ontvangst
De film werd bizar goed ontvangen en werd zelfs bekroond tot beste film van het jaar bij de Oscars, iets wat niet snel gebeurt met een Aziatische film. Filmtotaal-recensent Kaj van Zoelen was destijds ook zeer goed te spreken over de film. Zijn recensie lees je hier.



Bong Joon-Ho komt volgend jaar weer met een Engelse film genaamd Mickey 17 met Robert Pattinson in de hoofdrol. Er is nog genoeg tijd om Parasite nog eens te kijken voor Mickey 17 in maart in de bioscoop verschijnt. De film staat nu op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair