VFX-supervisor 'Oppenheimer' onthult: Zijn de special effects echt zonder computers gemaakt?

VFX-supervisor 'Oppenheimer' onthult: Zijn de special effects echt zonder computers gemaakt?

De VFX-supervisor geeft opheldering.

De megahit Oppenheimer krijgt veel lof van filmfans voor de geweldige acteerprestaties, het camerawerk en de strakke montage. Ook over de indrukwekkende special effects, met name de recreatie van de atoombom, wordt veel gesproken. De VFX-supervisor van de film geeft opheldering over hoe de special effects tot stand zijn gekomen.

Oppenheimer vertelt het verhaal van Robert J. Oppenheimer en de totstandkoming van de eerste atoombom. De film laat de Trinity test, de eerste keer dat een atoombom getest werd, uitgebreid zien.

Praktische effecten
Regisseur Christopher Nolan geeft de voorkeur aan praktische effects in zijn films en gebruikt het liefst zo min mogelijk CGI (beelden die met de computer gemaakt zijn). Er gingen dan ook verhalen dat er geen computer-effecten in de film te zien zijn. Maar is dat ook zo?

Oppenheimer VFX Supervisor Andrew Jackson legt in een interview met The Hollywood Reporter uit dat bijna alle effecten in de film praktisch zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er geen computers gebruikt werden.

200 CGI Shots
Jackson: "De Trinity explosie werd inderdaad met praktische effecten gemaakt, maar het is niet waar dat er geen computer-effecten in de film gebruikt zijn. Er zitten ongeveer 200 shots in de film met computer-effecten."

Er werden allerlei camera-trucs verzonnen om een realistische atoom-explosie in beeld te brengen. Er werden honderden shots gemaakt van verschillende explosies, het duurde weken om alles op film vast te leggen. Computers werden gebruikt om al deze elementen samen te voegen tot iets wat lijkt op een atoombom.



Wegpoetsen
Daarnaast werden computers ook ingezet om ongewenste elementen weg te poetsen en andere kleine aanpassingen te maken.

Er zit dus wel degelijk CGI in Oppenheimer. Maar het is juist de mix van praktische en digitale elementen die het eindresultaat zo indrukwekkend maken.

Je kan de indrukwekkende effecten van Oppenheimer nog steeds bewonderen in de bioscoop. Bekijk hieronder beelden van de echte Trinity test uit 1945



NieuwsFilm

meest populair