Wat is er eigenlijk gebeurd met topactrice Geena Davis uit 'Thelma & Louise'?

Wat is er eigenlijk gebeurd met topactrice Geena Davis uit 'Thelma & Louise'?

De actrice is druk bezig met activisme

Wat is er gebeurd met topactrice Geena Davis? De ooit zo bekende actrice lijkt wel verdwenen te zijn van het grote witte doek. In de jaren '80 was de actrice niet weg te denken uit Hollywood, toch loopt haar carrière momenteel op een aanzienlijk lager pitje.

Menig filmliefhebber denkt bij Geena Davis meteen aan de film Thelma & Louise, waarin Davis samen met Dead Man Walking-actrice Susan Sarandon de hoofdrol vertolkt. Begin jaren 2000 leek de actrice echter compleet verdwenen te zijn uit Hollywood.

Carrière
Geena Davis werkte als model toen ze in 1982 werd ontdekt door regisseur Sydney Pollack en hij haar een rol gaf in de Oscarwinnende film Tootsie. In de daaropvolgende jaren speelde ze in meerdere televisieseries en probeerde ze steeds grotere rollen in Hollywoodfilms te krijgen.

Haar wereldwijde doorbraak kwam in 1988, toen topregisseur Tim Burton haar caste in de cult-film Beetlejuice. Het jaar daarop ontving de actrice een Academy Award voor de film The Accidental Tourist. Ook kreeg de actrice een Oscarnominatie voor haar rol in Thelma & Louise.

Ongelijkheid
Begin jaren 2000 viel het Geena Davis op dat er geen eerlijke verdeling was tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs in de entertainmentindustrie. De actrice sponsorde vervolgens een onderzoek naar de ongelijkheid, waaruit bleek dat voor elke 3 mannelijke acteurs, er maar een actrice was.



Davis richtte vervolgens de Geena Davis Institute on Gender in Media op, met als doel om meer vrouwen in de entertainmentindustrie toe te laten. Haar rol als activist maakte ook dat ze zelf geen tijd meer heeft om in films te spelen.

Televisie
Hoewel Geena Davis aanzienlijk minder films maakt, is ze wel vaker te zien in televisieseries. Zo speelde de actrice in series als Grey's Anatomy en in een televisieserie-versie van The Exorcist.



Het lijkt er echter op dat Geena Davis wel terug naar het grote witte doek komt. De actrice heeft namelijk een rol in Zoë Kravitz's regiedebuut Pussy Island. Wil je Thelma & Louise nog een keer zien? De film staat momenteel op Amazon Prime.

NieuwsFilm

meest populair