Absurde conclusie: "Barbie verpest de jonge jaren van de Nederlandse tieners"

Absurde conclusie: "Barbie verpest de jonge jaren van de Nederlandse tieners"

De bekende journalist Siep de Haan laat zich erover uit.

Barbie is een gigantische hit. De blockbuster van Greta Gerwig werd zeer sterk onthaald, maar niet in alle landen zijn ze er fan van. Ook in Nederland lopen de meningen uiteen.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Barbie. In Koeweit, Libanon en Algerije is de film niet eens te zien. In deze landen beweren ze dat Barbie 'onaanvaardbaar gedrag aanmoedigt' en 'homoseksualiteit bevordert'.

Meer
Ondanks het feit dat de film al meer dan 1,3 miljard dollar heeft opgehaald, is dus niet iedereen overtuigd. Ook Siep de Haan, de Nederlandse leraar en een belangrijk figuur van de Gay Business Amsterdam, denkt er het zijne over.

De Haan is van mening dat het versimpelde man- en vrouwbeeld schadelijk is en dan vooral voor jonge meiden. Zo schrijft hij: "Er is slechts ruimte voor een plat en eendimensionaal vrouwbeeld, bestaande uit langbenige, slanke vrouwen, met onberispelijk gekapt haar, perfecte make-up en een fonkelend gebit en elke dag de duurste merkkleding"

Storend
De Haan vervolgt: "Wat verder vooral stoort: de vrouwen hebben in deze bijna twee uur durende film geen serieuze banen noch zinvolle bezigheden. Nergens creativiteit, originaliteit of een zinvol leven; er is geen sprake van complexiteit zoals klimaatcrisis of vluchtelingenproblematiek."



"Deze Barbiefilm had zo veel realistischer gekund, in een decor van nu, met ouderen, mensen van kleur, mannen en lhbti'ers. De volgende film graag een beetje inclusiever." Op GeenStijl is er nu een heus debat gaande. Sommigen zijn het met hem eens, anderen totaal niet.

NieuwsFilm

meest populair