Dit historische drama lanceerde 30 jaar geleden de legendarische acteur Denzel Washington

Dit historische drama lanceerde 30 jaar geleden de legendarische acteur Denzel Washington

Washington scoorde zijn eerste Oscarnominatie met de topfilm 'Cry Freedom'.

Als je Denzel Washington benoemt als een van de beste acteurs aller tijden, zijn er maar weinig mensen die dat niet zullen begrijpen. De legendarische acteur levert al tientallen jaren absoluut topwerk dat hem maar liefst tien Oscarnominaties heeft opgeleverd. De rol waar hij zijn eerste nominatie voor kreeg, was ook de rol waarmee hij doorbrak.

Voor films als Malcolm X en Glory speelde Denzel Washington de hoofdrol in de film Cry Freedom van Richard Attenborough. Dit is misschien niet zijn bekendste film, maar misschien wel zijn belangrijkste.

Waargebeurd
Cry Freedom speelt zich af in de jaren 70 tijdens het apartheid-tijdperk in Zuid Afrika. Washington vertolkt de rol van vrijheidsstrijder Steve Biko. Hij speelde samen met Donald Woods (Kevin Kline), een witte verslaggever die goed bevriend was met Biko, een belangrijke rol in de strijd tegen de apartheid.

Woods vindt Biko's aanpak in eerste instantie te radicaal en probeert hem daarom juist beter te begrijpen. Wanneer Biko wordt gearresteerd, is Woods vastbesloten om Biko's boodschap niet ongehoord te laten en besluit hij Biko's verhaal met de wereld te delen.

Doorbraak
Washington had voor Cry Freedom al in flink wat films gespeeld. Ook had hij een hoofdrol in de serie St. Elsewhere. Hij verscheen in maar liefst 137 afleveringen van dit medische drama. Toch brak hij echt pas door in 1989 met zijn rol in Cry Freedom.


Tegenwoordig wordt hij een van de beste acteurs ooit genoemd. Bovenstaande scène is een goed voorbeeld van zijn bijzondere acteertalenten en waarom hij zo geliefd is onder het filmpubliek.

The Equalizer 3 en toekomst
Iets wat Washington bijna nooit doet, is meespelen in een vervolg van een van zijn films. In 2018 deed hij dit voor het eerst toen er een vervolg op The Equalizer verscheen. Washington en regisseur Antoine Fuqua hebben nu de derde en laatste Equalizer-film gemaakt.


Je ziet The Equalizer 3 nu in de bioscoop. Washingtons volgende rol is in Ridley Scotts Gladiator 2. Wegens de acteursstaking werden de opnames recent stilgelegd, waardoor een exacte verschijningsdatum momenteel niet beschikbaar is. Met een beetje geluk verschijnt de film volgend jaar nog in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair