Sylvester Stallone maakte zich in 'Rocky IV' toch best belachelijk met zijn speech

Sylvester Stallone maakte zich in 'Rocky IV' toch best belachelijk met zijn speech

Laat het maar aan Rocky over om in één klap de spanningen van de koude oorlog te stillen.

In 1976 werd Sylvester Stallone met zijn film Rocky de superster die we nu kennen. De film was zo'n succes dat het maar liefst vijf vervolgen kreeg en in 2015 weer nieuw leven kreeg met Creed, waar inmiddels ook al drie films van zijn. De reeks zit vol met iconische momenten, maar niet allemaal zijn ze iconisch om de juiste redenen.

Rocky IV is een van de meest iconische films in de reeks, wat best een prestatie is voor een vierde deel. Met de schokkende dood van Apollo Creed en de iconische vijand Ivan Drago zit de film vol met memorabele aspecten. Rocky's speech aan het eind van de film is ook memorabel, maar om andere redenen.

Rocky IV
Rocky Balboa is aan het begin van Rocky IV de trotse houder van het wereldkampioenschap zwaargewicht boksen, maar wanneer Ivan Drago, een 1,80 meter lange en 261 pond zware jager die de steun heeft van de Sovjet-Unie, Rocky's oude rivaal en vriend Apollo Creed vermoordt tijdens een wedstrijd, besluit Rocky naar Rusland af te reizen om het op te nemen tegen Drago.

De film was met een opbrengst van zo'n 300 miljoen dollar een van de grootste kaskrakers van de jaren 80.

Koude Oorlog
De film kwam in 1985 uit. Het einde van de Koude oorlog naderde wel, maar de spanningen tussen oost en west waren nog flink aanwezig. De film geeft een best interessante sportrivaliteit tijdens de Koude Oorlog weer, maar veel verder dan stereotypering gaat het niet.


De film portretteert de Sovjets als koud, emotieloos en volledig gericht op de overwinning. Drago is eerder een emotieloze machine dan een mens van vlees en bloed.

Speech
Het uiteindelijke gevecht tussen Rocky en Drago is natuurlijk spannend en iconisch. Niemand in de zaal stond aan de kant Rocky, maar in de loop van de wedstrijd krijgt hij steeds meer respect van het Russische publiek.



Wanneer Rocky uiteindelijk wint, draagt hij de Amerikaanse vlag als een cape en geeft hij een speech waarin hij de iconische woorden "If I can change. And you can change. Everybody can change", zegt. De speech wordt weergegeven op een manier waarop het lijkt alsof Rocky een einde maakt aan de gehele Koude Oorlog.

NieuwsFilm

meest populair