Wat zit er eigenlijk in de koffer in 'Pulp Fiction' van Quentin Tarantino?

Wat zit er eigenlijk in de koffer in 'Pulp Fiction' van Quentin Tarantino?

Quentin Tarantino laat de inhoud van het koffertje in Pulp Fiction bewust onduidelijk, waardoor de kijker vrij is om het zelf in te vullen.

Filmregisseur Quentin Tarantino staat bekend om zijn gewelddadige en karakteristieke oeuvre. Aangezien Tarantino ook verantwoordelijk is voor het script van al zijn films, laat de Amerikaanse filmmaker niets aan het toeval over. Toch is niet alles voor de kijker even duidelijk, wat zit er bijvoorbeeld in dat ene koffertje in de film Pulp Fiction?

Waar Tarantino's regiedebuut Reservoir Dogs hem meteen een gerespecteerd filmmaker maakte, zorgde Pulp Fiction ervoor dat de carrière van de regisseur in de stratosfeer werd geschoten. Toch hebben de kijkers nog wat onduidelijkheden betreffende de film uit 1994.

Koffertje
In Pulp Fiction spelen John Travolta en Samuel L. Jackson twee huurmoordenaars die de vuile was voor Marcellus Wallace (gespeeld door Ving Rhames) doen. In de film lijkt alles te draaien om een koffertje dat van Marcellus Wallace is gestolen.

Vrij vroeg in de film weten John Travolta en Samuel L. Jackson het koffertje in eigen handen te krijgen. Wanneer men het koffertje opent, vult de ruimte zich met een goede gloed, maar de inhoud blijft voor de kijker in zijn geheel onduidelijk.

Inhoud
De grote vraag tot op de dag van vandaag is ook: Wat zit er precies in het koffertje van Marcellus Wallace? Door de jaren heen zijn er meerdere theorieën rondgegaan. Sommige kijkers denken dat de buit uit Reservoir Dogs in de koffer zit, anderen denken juist dat de inhoud een allegorie voor God is.



Hoewel internetforums vol staan met de wildste ideeën, zou het ook zomaar eens kunnen dat de werkelijkheid een stuk minder spannend is dan verwacht. De kans is groot dat zelfs Tarantino niet precies weet wat de inhoud van het koffertje nou echt is.

MacGuffin
Volgens Tarantino betreft het koffertje een zogeheten 'MacGuffin', ofwel "een element in een film om de aandacht van de kijker te behouden, zonder dat het werkelijk van belang is". Hoewel dit voor sommige kijkers een teleurstelling kan zijn, past het wel binnen de humor van de Amerikaanse filmmaker.



Hoewel er dus geen echte verklaring is voor de inhoud van het koffertje uit Pulp Fiction, geeft dat de kijker overigens wel de vrijheid om het geheel zelf in te vullen. Mocht je Pulp Fiction zelf weer eens willen zien, de film is momenteel te huur op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair