Deze legendarische oorlogsfilm lanceerde 35 jaar geleden de topacteur Vincent D'Onofrio

Deze legendarische oorlogsfilm lanceerde 35 jaar geleden de topacteur Vincent D'Onofrio

Een prominente rol in een Stanley Kubrick-film als doorbraak is wel heel bijzonder.

Vincent D'Onofrio is misschien niet een naam die je meteen herkent, maar je hebt de topacteur ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen in een film of serie. Recent speelde hij Wilson Fisk/Kingpin in de Marvel-series Daredevil en Hawkeye en was hij te zien in films als Jurassic World en The Magnificent Seven.

Ook kun je hem van de film kennen waarmee hij doorbrak; de iconische oorlogsfilm Full Metal Jacket van regisseur Stanley Kubrick uit 1987.

Full Metal Jacket
D'Onofrio besloot naar aanleiding van een tip van acteur Matthew Modine auditie te doen voor de nieuwe Stanley Kubrick-film. Na vier auditierondes kreeg D'Onofrio de rol van Pvt. Pyle en deed hij iets ongekends.

Oorspronkelijk was het karakter van Pvt. Lawrence geschreven als een "magere, onwetende redneck"; Kubrick geloofde echter dat de rol meer impact zou hebben als het personage groot en onhandig was. D'Onofrio kwam maar liefst 32 kg aan voor de rol, wat zijn gewicht op 130 kg bracht. Dit blijft het record voor het meeste gewicht dat een acteur voor een film is aangekomen.

Doorbraak
D'Onofrio trok veel bekijks met zijn acteerwerk in Full Metal Jacket. Sindsdien heeft hij in meer dan 100 verschillende films en series gespeeld. Hij staat tegenwoordig misschien wel het meest bekend als de vijandige Kingpin in het Marvel Cinematic Universe. Hij gaat dit personage binnenkort opnieuw vertolken in de series Echo en Daredevil: Born Again.


Momenteel is hij te zien in de serie Godfather of Harlem op Disney+. Ook speelt hij in een nieuwe film die deze week in de bioscoop verschijnt.

Dumb Money
De film in kwestie is Dumb Money, een biopic over een enigszins geleerde groep privé-investeerders en internet-trolls die via een subreddit een van de grootste hedgefondsen op Wall Street ten onder lieten gaan. Dit zorgde voor een revolutie die de gevestigde orde dreigde te ontwrichten.


D'Onofrio speelt de rol van Steve Cohen, een Amerikaanse investeerder en filantroop die vooral bekend staat als de oprichter en CEO van het hedgefondsbedrijf Point72 Asset Management. Dumb Money zie je vanaf 28 september in de Nederlandse bioscoopzalen.

NieuwsFilm

meest populair