Deze ijzersterke misdaadfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Pusher'

Deze ijzersterke misdaadfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Pusher'

Deze Deense topfilm is zwaar ondergewaardeerd en meer dan de moeite waard.

Regisseur Nicolas Winding Refn staat tegenwoordig bekend om topfilms als Drive en The Neon Demon, maar in de jaren 90 maakte hij al zijn regiedebuut met de keiharde misdaadfilm Pusher.

De kans is vrij groot dat je de misdaadfilm Pusher nog nooit hebt gezien en misschien zelfs niet eens van gehoord. Het zou als filmfan zonde zijn als je deze Deense topfilm over het hoofd ziet.

Verhaal
In de film volgen zo'n beetje de slechtste week in het leven van een drugsdealer genaamd Frank (Kim Bodnia). Hij wordt steeds wanhopiger nadat hij door een mislukte deal een grote schuld heeft bij een meedogenloze drugsbaron (Zlato Buric).

Nu volgen we Frank in zijn zoektocht om geld in te zamelen in de onderwereld van Kopenhagen, maar hij moet nog ondervinden dat zijn keuzes hem uiteindelijk meer kosten dan alleen geld.

Start van carrières
De film lanceerde meer dan alleen de regiecarrière van Refn. De cast van de film bestaat namelijk uit een aantal van de meest geliefde Deense acteurs. Kim Bodnia speelt de hoofdrol van Frank. Tegenwoordig ken je hem misschien wel uit series als The Witcher of Killing Eve.


Het was ook de eerste keer dat topacteur Mads Mikkelsen in een speelfilm te zien was. Mikkelsen is tegenwoordig de bekendste naam vanwege zijn succes in grote Hollywood-blockbusters als Rogue One: A Star Wars Story, Doctor Strange en recent nog Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Trilogie
Refn maakte maar liefst twee vervolgen op Pusher met steeds een andere protagonist. In Pusher II ligt de focus bijvoorbeeld op Tonny, het personage dat gespeeld wordt door Mikkelsen. Pusher III gaat over de drugsbaron Milo. Verder verscheen er in 2010 een Britse remake van de eerste film met Richard Coyle in de hoofdrol.


De DVD van de eerste Pusher-film bestel je hier. Interesse in de gehele trilogie? Deze bestel je hier.

NieuwsFilm

meest populair