Deze ijzersterke Martin Scorsese-film moet je gezien hebben: 'Bringing Out the Dead'

Deze ijzersterke Martin Scorsese-film moet je gezien hebben: 'Bringing Out the Dead'

Scorsese pakt binnenkort weer uit met 'Killers of the Flower Moon'. Het is nu dus de perfecte tijd om zijn meest ondergewaardeerde film te kijken.

De naam Martin Scorsese zegt al genoeg: hij is een van de beste en belangrijkste filmmakers aller tijden. Hij is verantwoordelijk voor klassiekers als Taxi Driver, Goodfellas, Raging Bull en nog tientallen meer. Bringing Out the Dead is een titel die je niet zo vaak hoort als het gaat over de filmografie van Scorsese, en dat is doodzonde.

De film zou gezien kunnen worden als een van Scorsese's beste films, maar omdat het destijds geen financiële hit was en critici niet zo lovend waren over de film als bij veel van Scorsese's andere werk, werd het een beetje ondergesneeuwd.

Verhaal
Bringing Out the Dead is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joe Connely uit 1998. Het script voor de film is geschreven door Paul Schrader, die eerder samenwerkte met Scorsese voor de films Taxi Driver, The Last Temptation of Christ en Raging Bull.

Frank Pierce (Nicolas Cage), een monumentaal uitgebrande ambulance-paramedicus uit Manhattan, wordt achtervolgd door de patiënten die hij niet heeft kunnen redden. Hij vecht om zijn gezond verstand te behouden gedurende drie steeds turbulenter wordende nachten.

Ondergewaardeerd
De film faalde aan de bioscoopkassa's en werd destijds door veel critici afgewezen en is daardoor vandaag de dag nog ondergewaardeerd. Scorsese blikte hier later als volgt op terug: "Ik heb tien jaar ambulances gehad. Mijn ouders, ziekenhuizen in en uit. Bellen midden in de nacht. Ik was dat allemaal aan het uitbannen. Die stadsparamedici zijn helden -- en heiligen, het zijn heiligen."


"Ik groeide op naast de Bowery en keek naar de mensen die daar werkten, het Leger des Heils en de katholieke arbeidersbeweging van Dorothy Day, die allemaal de verloren zielen hielpen. Het zijn dezelfde soort mensen."

Killers of the Flower Moon
Scorsese keert komende maand terug met Killers of the Flower Moon. De synopsis luidt als volgt: Leden van de Osage-stam in de Verenigde Staten worden in de jaren twintig onder mysterieuze omstandigheden vermoord, wat aanleiding geeft tot een groot FBI-onderzoek waarbij J. Edgar Hoover betrokken is.


De film heeft een enorme speelduur van maar liefst drieënhalf uur. Leonardo DiCaprio en Lily Gladstone spelen de hoofdrollen. Killers of the Flower Moon is vanaf 16 oktober te zien in de Nederlandse bioscoopzalen. Bringing Out the Dead is verkrijgbaar op DVD.

NieuwsFilm

meest populair