Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Casualties of War'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Casualties of War'

Deze ondergewaardeerde topper van Brian De Palma is meer dan de moeite waard.

In recente jaren zijn filmfans verwend met een hoop ijzersterke oorlogsfilms. Denk bijvoorbeeld aan films als Dunkirk, Fury en Hacksaw Ridge. Helaas vliegen veel films met minstens dezelfde kwaliteit als de benoemde films onder de radar of zijn ze simpelweg oud aan het worden. Dit laatste is het geval bij Brian De Palma's Casualties of War.

Casualties of War kwam uit in 1989. In ditzelfde decennia kwamen ook iconische oorlogsfilms als Full Metal Jacket en Platoon uit, daarom is het wel logisch dat de film wat minder bekend is, maar eigenlijk verdient Casualties of War het ook om in dezelfde gesprekken over oorlogsfilms uit de jaren 80 genoemd te worden.

Verhaal
Zoals veel oorlogsfilms uit dit tijdperk, speelde het zich af tijdens de Vietnamoorlog. Het vertelt het verhaal van een groepje van vijf Amerikaanse soldaten die een Vietnamees meisje tegen haar wil uit haar dorp halen.

Vier van de soldaten verkrachten haar, maar de vijfde weigert. Deze situatie ging van kwaad tot erger: het meisje wordt vermoord. De vijfde soldaat is vastbesloten dat gerechtigheid zal geschieden.

Waargebeurd
De film is voornamelijk gebaseerd op een artikel geschreven door Daniel Lang voor The New Yorker in 1969, dat later als boek werd gepubliceerd. Dit artikel ging over de gebeurtenissen van het incident op Hill 192 in 1966 tijdens de oorlog in Vietnam.


De cast bestaat onder andere uit Michael J. Fox, Sean Penn, John C. Reilly, John Leguizamo en Ving Rhames. Ze werden allemaal geprezen voor hun sterke acteerwerk.

Ontvangst
De film werd grotendeels ijzersterk ontvangen. Quentin Tarantino noemde het zelfs "de beste film over de oorlog in Vietnam." Het blijft dan ook zonde dat Casualties of War nooit dezelfde aandacht kreeg als veel van De Palmas andere werk als Scarface of The Untouchables.


Casualties of War is nu te kopen of te huren via Apple TV

NieuwsFilm

meest populair