Hoe de scifi-film 'Arrival' je in één seconde een complete schok bracht

Hoe de scifi-film 'Arrival' je in één seconde een complete schok bracht

Het meesterwerk van regisseur Denis Villeneuve had een hartverscheurende twist.

Denis Villeneuve wordt door velen gezien als een van de betere hedendaagse regisseurs. Al vroeg in zijn carrière maakte hij al topfilms als Incendies, Prisoners en Enemy, maar in 2016 paste hij zijn unieke stijl toe op het scifi-genre met Arrival, een film die door veel fans gezien wordt als Villeneuve's beste werk.

Villeneuve staat tegenwoordig voornamelijk bekend om zijn scifi-films Blade Runner 2049 en Dune, maar met Arrival bewees hij al waarom hij meer dan geschikt was voor dit genre.

Plot
Het plot van Arrival lijkt op de oppervlakte vrij simpel: Twee mensen, Louise (Amy Adams) en Ian (Jeremy Renner), moeten een manier vinden om met de buitenaardse wezens te praten die net op aarde zijn aangekomen om erachter te komen wat hun intenties zijn.

Deze beschrijving presenteert echter enkel het topje van de ijsberg qua verhaal. Een belangrijk verhaallijn is bijvoorbeeld die over Hannah, de dochter van Louise. We komen erachter dat Hannah op twaalfjarige leeftijd is overleden, maar een enorme twist veranderde in één keer je gehele perceptie van deze verhaallijn.

De twist
In de film zien we meerdere scènes waarin het lijkt alsof Louise terugdenkt aan momenten met haar dochter van vroeger, maar dit bleek niet het geval. Omdat Louise de taal van de aliens onder de knie had, begon ze de tijd ook te ervaren zoals de wezens dat doen: niet lineair.


De scènes met Hannah zijn dus geen flashbacks, maar juist visioenen van de toekomst. Louise weet dus voor de geboorte van haar dochter dat ze op haar twaalfde komt te overlijden, een hartverscheurende twist.

Hints
In de film zijn er al enkele hints naar deze twist. Louise zegt bijvoorbeeld het volgende aan het begin van de film: "we were so bound by time, by its order." Achteraf was dit een duidelijke implicatie dat bepaalde elementen in de film te maken hebben met de volgorde van tijd.


De naam Hannah is op zichzelf al een hint. Als je de naam achterstevoren schrijft, krijg je precies dezelfde naam. Dit refereert naar de taal die de aliens spreken. Wil je de film nog eens kijken? Dat kan nu op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair