Hoe de horrorfilm 'Saw' je in één seconde een complete schok bracht

Hoe de horrorfilm 'Saw' je in één seconde een complete schok bracht

Volgende week is 'Saw X' te zien in de bios, we kijken nu terug op het iconische eerste deel.

Ondanks de wisselende kwaliteit van de Saw-films, is het wel een zeer iconische reeks met een flinke aanhang. Een kenmerkend onderdeel van de films is de twist aan het einde. De meest iconische twist blijft toch wel die van de eerste film.

De twist in de eerste Saw-films is niet alleen de beste van de franchise, maar ook een van de beste twist in de geschiedenis van het horrorgenre.

Plot
Aangezien de eerste film bijna twintig jaar oud is, is hier een korte samenvatting van het verhaal: Twee mannen genaamd Adam en Lawrence worden wakker in een kamer zonder zich te herinneren hoe ze daar terecht zijn gekomen, en ontdekken al snel dat ze pionnen zijn in een dodelijk spel dat wordt gepleegd door een beruchte seriemoordenaar.

De Saw-reeks staat bekend om de brute vallen van John Kramer/Jigsaw (Tobin Bell). In de eerste film zitten al zeker wat vallen, maar de focus ligt meer op de situatie waarin Adam en Dr. Gordon zich in bevinden en waarom ze hier terecht zijn gekomen.

Twist
In het midden van de kamer waarin Gordon (Cary Elwes) en Adam (Leigh Whannell) zich bevinden, ligt het dode lichaam van een man die vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Lawrence besluit aan het eind zijn voet eraf te zagen om zo te kunnen ontsnappen.


Adam blijft achter, maar het lichaam dat gedurende de hele film in de kamer lag, staat plotseling op. Dit blijkt de echte Jigsaw-moordenaar te zijn: John Kramer.

Begin van een franchise
In de film zijn er al enige hints dat John Kramer het meesterbrein is achter de moorden. We zien John namelijk eerder in de film in het ziekenhuis liggen. Zep, de man die eerst het meesterbrein leek maar een handlanger van John bleek te zijn, zei in de scène in het ziekenhuis dat John een interessante man was.


Deze twist was uniek, omdat het de deur opende voor alle films die zouden volgen en diende als een beangstigend einde. Het dient als een introductie tot de dodelijke obsessie van een gestoorde man met de kracht van de menselijke moraal die we nu al bijna twintig jaar op het witte doek zien.

NieuwsFilm

meest populair