Saw (2004)

Wessen Blut wird fließen? (Germany)

Als je denkt dat je alle mogelijke manieren waarop een mens dood kan gaan, hebt gezien, dan heeft Saw nog wel een paar verrassingen voor je in petto.

6,6 details

  • 103 Min
  • Horror
  • Mystery
  • Verenigde Staten
  • Australië
103 Min Verenigde Staten

Twee mannen ontwaken vastgebonden in een smerige oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man; een taperecorder en een geweer in zijn handen. Al snel ontdekken de mannen dat ze de nieuwste slachtoffers zijn van een gestoorde seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Regie
James Wan
Cast
Danny Glover, Cary Elwes, Leigh Whannell, Monica Potter, Dina Meyer, Shawnee Smith, Ken Leung, Benito Martinez, Ned Bellamy, Makenzie Vega, Michael Emerson, Mike Butters, Avner Garbi, Paul Gutrecht, Alexandra Bokyun Chun.
Budget
$ 1.200.000
Opbrengst
$ 103.911.669
Release
19.01.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: James Wan | Cast:Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon), Leigh Whannell (Adam), Danny Glover (David Tapp), Ken Leung (Steven Sing), Shawnee Smith (Amanda)

Saw is gruwelijk en fascinerend tegelijk. Twee mannen, Lawrence en Adam, worden wakker in een aftandse sanitaire ruimte waar een ranzig toilet, vuile tegels, roestige pijpen, druppelend water en tl-verlichting de lugubere toon van de film zetten. De mannen zijn met hun enkel vastgeketend aan een dikke buis, elk aan een kant van de ruimte; buiten bereik van elkaar. Tussen hen in ligt een lijk in een plas bloed. Beide mannen weten niet hoe ze in deze situatie verzeild zijn geraakt en wat er met ze gaat gebeuren. Met behulp van een aantal voorwerpen en cryptische aanwijzingen komen ze erachter dat ze in handen zijn gevallen van de Jigsaw Killer, een sadistische moordenaar die er genoegen in schept zijn slachtoffers een kans op ontsnapping te geven als ze bereid zijn iets weerzinwekkends te doen.

Meer verklappen zou zonde zijn. De film is het spannendst als je net zo onwetend bent als de twee mannen. Voor een uitgebreide plotbeschrijving verwijzen we graag door naar websites die er minder moeite mee hebben om een aantal verrassingen te bederven. Het complete verhaal is vast wel ergens te vinden, want het world wide web staat vol met Saw, inmiddels een van de grootste culthits van de laatste tijd. Sinds The Blair Witch Project hebben maar weinig undergroundfilms zoveel aandacht gekregen en roem vergaard. Volkomen terecht trouwens, want Saw is een knappe thriller met een aantal nietsontziende horrormomenten. Het succes is te danken aan twee jonge filmmakers uit Melbourne die een gruwelijk verhaal bedachten en het script geproduceerd kregen in Amerika. Met een budget van 1,2 miljoen dollar maakten ze in achttien draaidagen een regelrechte knaller die al zeker het vijftigvoudige heeft opgebracht. Hoewel de makers overduidelijk inspiratie hebben opgedaan uit (met name) Se7en en de films van Dario Argento, kenmerkt Saw zich door een eigentijdse frisheid. De film verdient zijn cultstatus door het originele uitgangspunt (de geketende mannen in de kelder), de benauwende sfeer, een paar hoogst onplezierige scènes, het formidabele einde en een serial killer die met zijn morbide spelletjes zowel shockeert als intrigeert. Het zal voor de liefhebber een opluchting zijn dat er nog steeds geen einde is gekomen aan het aantal akelige manieren waarop een mens vermoord kan worden. Minstens zo’n verademing is het ontbreken van relativerende humor, die in horrorfilms het echte griezelen zo dikwijls in de weg staat. Saw doet niet aan ironie, maar blijft stug volharden in zijn bruutheid.

alle artikelen (12)

Saw Nieuwsberichten

Laatste reacties

MackMalloy

"...Voor het eerst sinds heel lang geleden weer eens een film waarbij ik (letterlijk!) op 't puntje van......"

Liptonpome

"...Deze film moet het echt hebben van het plot, zijn veel dikke minpunten aan de film: Acteerprestaties......"

Rorschach

"...[quote=GREAT gevechtsfilm fan]haha het eerste deel van 1 van de beste horror reeksen saw een goed......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Saw

acties