Dans om jeugdige kijkers


Wordt het Harry Potter, Pietje Bell of Piratenplaneet? Met deze prangende vraag worstelen dezer dagen waarschijnlijk heel wat jeugdige bioscoopbezoekers (en hun ouders). De komende weken staan de premières van de belangrijkste jeugdfilms op het programma.

Pietje Bell van Maria Peters bijt met zijn première op 15 november het spits af en is daarna op 122 plaatsen te zien. De première van Harry Potter en de Geheime Kamer is op 20 november in vier steden, een dag later draait de film in 245 Nederlandstalige en Engelstalige kopieën. Disney's Piratenplaneet verschijnt op 8 december (80 tot 100 kopieën).

Dat de laatste weken van het jaar lucratief zijn voor de makers van jeugdfilms, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Federatie van de Cinematografie. Vorig jaar ging de helft van de bijna 2 miljoen bioscoopbezoekers in de laatste twee weken van december naar een van de drie toen draaiende rolprenten; Harry Potter, Minoes en Atlantis. De films trokken in die periode respectievelijk 650.000, 310.000 en 41.000 kijkers.

In 2000 bleef het percentage bij gebrek aan een grote klapper steken op 41 procent (van 1,4 miljoen bezoekers). In 1999 scoorden de drie jeugdfilms Kruimeltje, Tarzan en De IJzeren Reus echter 53 procent van het totale bioscoopbezoek van 1,7 miljoen mensen in veertien dagen.

NieuwsFilm