Deze ijzersterke thriller moet je snel gaan zien: 'Enemy'

Deze ijzersterke thriller moet je snel gaan zien: 'Enemy'

Dit is een van de minder bekende films van Denis Villeneuve, maar is zeker de moeite waard.

Denis Villeneuve wordt door velen gezien als een van de betere hedendaagse regisseurs. Vroeg in zijn carrière maakte hij al topfilms als Incendies en Prisoners. Rond die tijd kwam ook zijn topfilm Enemy uit, maar die is een stuk minder bekend.

Villeneuve kennen we tegenwoordig van zijn grote scifi-films. Denk aan Arrival, Blade Runner 2049 en Dune, maar ook zijn kleinere films zijn meer dan de moeite waard.

Verhaal
Adam Bell (Jake Gyllenhaal), hoogleraar geschiedenis aan de universiteit, leidt een rustig, eentonig leven in Toronto. Hij huurt een film, 'Where There's a Will There's a Way', op aanbeveling van een collega, en ziet in de film tot zijn verbazing een acteur die verdacht veel op hem lijkt.

Adam komt erachter dat de acteur Anthony Claire (ook Jake Gyllenhaal) heet, wiens artiestennaam Daniel Saint Claire is. Adam huurt de andere twee films waarin Anthony is verschenen en raakt geobsedeerd door de man, die zijn fysieke tweelingbroer lijkt te zijn.

Ontvangst
Het lijkt bijna onmogelijk voor Villeneuve om een film uit te brengen die slecht wordt ontvangen. Enemy heeft namelijk een zeer strakke score van 71% onder critici op Rotten Tomatoes.


De consensus luidt als volgt: "Dankzij een sterke prestatie van Jake Gyllenhaal en slimme regie van Denis Villeneuve scoort Enemy als een spannende, ongewoon avontuurlijke thriller." Het acteerwerk van Mélanie Laurent en Sarah Gadon werd ook geprezen.

Niet alle antwoorden
Enemy is een film die je waarschijnlijk meer vragen dan antwoorden brengt als je 'm hebt gezien. Dit heeft Villeneuve uiteraard bewust gedaan. Hij vertelde er het volgende over:


"Je weet niet of het er in werkelijkheid twee zijn, of misschien is er onbewust maar één. Misschien zijn het twee kanten van dezelfde persoonlijkheid... of een fantastische gebeurtenis waarbij je een ander [zelf] ziet."

NieuwsFilm

meest populair