Het illegaal downloaden van films en series is weer terug van weggeweest

Het illegaal downloaden van films en series is weer terug van weggeweest

Voor het eerst in jaren lopen de cijfers weer op vanwege verschillende redenen.

Jarenlang werd er minder illegaal gedownload en gestreamd, maar nu, voor het eerst in een lange tijd, lopen deze cijfers weer op. Dat blijkt uit een recent rapport van het European Union's Intellectual Property Office (beter bekend als de EUIPO).

In het begin van de jaren 2000 zorgden Napster en Limewire ervoor dat mensen makkelijk muziek en films gratis konden downloaden, al was dit natuurlijk wel illegaal. De komst van streamingdiensten als Netflix, Apple Music en Spotify zorgde ervoor dat dit wel drastisch afnam.

Verandering
De EUIPO veronderstelt dat de cijfers weer toenemen vanwege inflatie en hogere kosten, waardoor mensen proberen te besparen waar dat kan. Zo valt het op dat streaminggiganten als Amazon Prime en Disney+ minder en minder abonnees erbij krijgen.

Dat niet alleen. Vandaag de dag zijn er talloze streamingdiensten. Mocht je al je favoriete films en series willen zien, dan heb je sowieso meerdere abonnementen nodig. Hier heeft lang niet iedereen zin in.

Redenering
Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal waarin stond dat in Nederland illegale IPTV-abonnementen ook erg populair zijn geworden. Dit zijn boxen die aan een televisie gekoppeld worden. Hierdoor krijg je toegang tot honderden tv-zenders en streamingdiensten en dat voor nog geen 10 euro per maand.



Hoogleraar Mediastudies Mark Deuze denkt dat mensen alternatieven zoeken omdat er steeds meer streamingdiensten bij komen. "Het is inmiddels onbetaalbaar om een abonnement op allerlei diensten te nemen. Mensen willen controle over hun entertainment."

NieuwsFilm

meest populair