Beste niet Engelstalige films: een ander niet te missen pareltje met Mads Mikkelsen

Beste niet Engelstalige films: een ander niet te missen pareltje met Mads Mikkelsen

De geliefde acteur wist al hoge ogen te gooien met 'Jagten' en doet dit nog eens over met 'Druk'.

Eind vorige maand kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over misschien wel de beste film van Mads Mikkelsen, genaamd Jagten. Misschien heb je deze wel al gezien na aanleiding van dit artikel. Mocht je hiervan genoten hebben, dan is de volgende film ook zeker een aanrader.

Het gaat hier om de film Druk, oftewel in het Engels Another Round. Niet alleen speelt Mikkelsen ook hierin de hoofdrol, het gaat wederom om een samenwerking met Jagten-regisseur Thomas Vinterberg.

Verhaal
Blijkbaar smaakte Jagten naar meer, want beide mannen gingen weer samen in zee voor Druk, waarin Mikkelsen in de huid kruipt van de leraar Martin. Hij komt achter een theorie, namelijk dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt.

Martin besluit deze theorie uit te proberen, gesteund door drie middelbare schoolcollega's. Het experiment is in eerste instantie zeer positief. De uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren.

Minder
De glazen worden in een rap tempo achterover geslagen, waardoor het voor sommigen steeds moeilijker wordt om controle over de situatie te behouden. Het experiment brengt dan ook grotere gevolgen met zich mee dan verwacht...



Net zoals Jagten scoort ook Druk enorm goed. Op IMDb staat de film op een hele mooie 7,7, terwijl hij op Rotten Tomatoes op een overtuigende 93% staat. Op FilmTotaal kreeg hij weer een 4/5 sterren van filmrecensent Kaj van Zoelen. Deze recensie is hier terug te lezen.

Oscar
In 2012 moesten Vinterberg en Mikkelsen nog genoegen nemen met een Oscarnominatie voor beste niet Engelstalige film met Jagten, maar in 2020 mochten ze het felbegeerde gouden beeldje in deze categorie wel in ontvangst nemen voor Druk.



Interesse in de film? Deze staat op Amazon Prime en Pathé Thuis!

NieuwsFilm

meest populair