Deze James Bond-acteur had wel erg hoogmoedige eisen om in 'Goldfinger' te spelen

Deze James Bond-acteur had wel erg hoogmoedige eisen om in 'Goldfinger' te spelen

Jack Lord wilde eigenlijk dat Felix Leiter de gelijke werd van James Bond.

James Bond is een van de langstlopende filmreeksen in de geschiedenis. Het begon allemaal in 1962 met Dr. No met de legendarische Sean Connery en inmiddels zijn we 24 films verder. Jack Lord was de eerste acteur die het personage Felix Leiter tot leven bracht in Dr. No, maar in Goldfinger werd het personage door een andere acteur vertolkt.

Met zo'n groot aantal films en zes verschillende acteurs die de iconische spion hebben vertolkt, zijn er vanzelfsprekend ook veel bijzondere verhalen over dingen die achter de schermen plaatsvonden.

Felix Leiter
De rol van CIA-agent Felix Leiter is in de Bond-franchise door maar liefst acht verschillende acteurs gespeeld. Jack Lord was de eerste en hij werd gevolg door Cec Linder, Rik van Nutter, Norman Burton, David Hedison, Bernie Casey, John Terry en recentelijk Jeffrey Wright.

Linder nam de rol van Lord over in Goldfinger, maar Lord werd in eerste instantie gewoon gevraagd om de rol in deze film opnieuw te vertolken.

Bizarre eisen
Na het succes van Dr. No en From Russia With Love dacht Lord voor zijn terugkeer als Felix Leiter wat flinke eisen te stellen. Volgens schrijver Richard Maibaum wilde Lord een hoger salaris, dat hij een grotere rol zou krijgen in de film en vooral co-star tegenover Sean Connery worden.


Lord had dus voor ogen dat Leiter de gelijke van Bond zou worden in plaats van de gebruikelijke bijrol. De producenten zagen hier vanzelfsprekend helemaal niks in, en besloten Cec Linder te casten in de rol.

Hawaii Five-O
Je kan het Lord niet kwalijk nemen dat hij meer van het succes wilde profiteren om meer naamsbekendheid te creëren, maar destijds was hij simpelweg niet in de positie om dit soort ingrijpende eisen voor te leggen bij de filmmakers.


Lord kreeg uiteindelijk toch zijn grote doorbraak met de iconische serie Hawaii Five-O. Hij speelde maar liefst twaalf seizoenen lang de rol van detective Steve McGarrett.

NieuwsFilm

meest populair