Vertoning 'Ken Park' gestaakt in Sydney

De vertoning van de film 'Ken Park' van de 'Kids'-regisseur Larry Clark is door de politie van Sydney gestaakt. 'Ken Park' gaat over skateboardende tieners in de voorsteden van grote steden in Californië en laat op schokkende wijze zien hoe die tieners met seks en geweld om gaan. Dat shockeerde Amerika zo dat de film daar in de ban ging, maar ook in Australië heeft de 'Office of Film and Literature Classification' inmiddels bekend gemaakt dat 'Ken Park' niet vertoond mag worden.

Voor de 500 mensen die al in de zaal zaten in Sydney was dit een enorme tegenvaller, want na een geschreven klacht van een persoon die de film reeds had gezien, werd de voorstelling ter plekke stil gelegd door de politie. De film werd vertoond met een DVD projector, wat niet illegaal is. Hoewel de politie zei geen legale activiteiten te willen ondermijnen en ook geen discussie over censuur wilden aan gaan, moesten ze de voorstelling staken vanwege het simpele feit dat het een verboden film was.

Er werd niemand gearresteerd, maar wel werden de namen genoteerd van diegenen die op de play-knop van de DVD speler hadden gedrukt. En dat waren onder andere de filmrecensent Margaret Pomeranz en de filmmaker Christina Andreef. Mocht er een aanklacht tegen hen ingediend worden, wat de politie overigens zelf niet wilde doen, hangt ze een jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Volgens journalist David Maar werd de vertoning van 'Ken Park' georganiseerd om een vuist te maken tegen de censuur in Australië. "De daad van burgerlijke ongehoorzaamheid was om aan te tonen dat het belachelijk is dat mensen over de hele wereld deze film kunnen zien, behalve Amerikanen en Australiërs.", aldus David Marr.



NieuwsFilm

meest populair