20 jaar geleden was deze scifi-film de grootste hit in de wereldwijde bioscopen

20 jaar geleden was deze scifi-film de grootste hit in de wereldwijde bioscopen

Warner Bros. rondde in 2003 de Matrix-trilogie af met het tweede deel The Matrix Revolutions.

Afgelopen weekend was The Marvels de succesvolste film in de wereldwijde bioscoopzalen. Als we een blik in het verleden werpen, dan zien we dat er een andere scifi-film bovenaan de box office top 10 stond.

In het weekend van 7 t/m 9 november 2003 was de scifi-film The Matrix Revolutions de financieel succesvolste film. Het derde deel in de Matrix-trilogie wist beter te presteren dan twee andere nieuwkomers, Elf en Love Actually.

Revolutions
De film rondde het verhaal van de Wachowski's af, dat in 1999 startte met The Matrix. Uiteraard zijn Neo (Keanu Reeves), Trinity (Carrie-Anne Moss) en Morpheus (Laurence Fishburne) daarin de belangrijkste gezichten. Revolutions verscheen slechts een half jaar later dan het afrondende tweede deel, The Matrix Reloaded.

De start met $48,5 miljoen was redelijk en de uiteindelijke wereldwijde omzet prima, maar misschien ook wat teleurstellend. Er werd namelijk zo'n $427 miljoen opgehaald nadat het goedkopere eerste deel uitkwam op $467 miljoen en het tweede deel verraste met een waanzinnige $742 miljoen.

Concurrentie
Van concurrentie was eigenlijk geen sprake. De spoof Scary Movie 3 werd van de eerste plaats gekegeld en de kerstkomedie Elf kwam niet verder dan een prima $32,1 miljoen. Love Actually presteerde in de States minder sterk dan in andere landen en opende met slechts $6,9 miljoen.


Revolutions werd erg wisselend ontvangen met slechts 34 procent op de Tomatometer na 218 recensies. Het origineel kwam nog uit op 83 procent en Reloaded deed het prima met 74 procent.

Latere vierde film
Je bent het waarschijnlijk al bijna vergeten, maar in 2021 verscheen de overbodige vierde film The Matrix Resurrections. Ondanks een nog redelijk ontvangst (63 procent op de Tomatometer) konden de fans van het eerste uur de film niet aanzien. Financieel was het - mede door de coronacrisis - een diepe teleurstelling: $157 miljoen wereldwijd.


The Matrix Revolutions en de andere drie films zie je op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair