De geliefde 'The Lord of the Rings'-rol van deze topacteur maakte hem compleet onherkenbaar

De geliefde 'The Lord of the Rings'-rol van deze topacteur maakte hem compleet onherkenbaar

Als het gaat over mocap-performances, wordt de naam Andy Serkis bijna meteen benoemd.

Tegenwoordig is het heel normaal als een acteur een 'digitaal' personage speelt in een film of spel. Dankzij de perfectie van motion capture-technologie is het mogelijk om elk minuscule detail van de expressie of het gezicht van een acteur over te brengen in de vorm van een digitaal personage. Een van de grondleggers van deze manier van acteren is Andy Serkis in de rol van Gollum in The Lord of the Rings-trilogie.

Star Wars Episode I - The Phantom Menace was de eerste blockbuster met een personage dat compleet tot leven werd gebracht met motion capture in de vorm van Jar Jar Binks (Ahmed Best). Enkele jaren later boekte deze technologie flink wat vooruitgang met The Lord of the Rings-trilogie.

Baanbrekend
Het revolutionaire CGI-personage werd opgebouwd rond de stem, bewegingen en uitdrukkingen van Serkis, voornamelijk door gebruik te maken van een motion capture-pak dat zijn bewegingen registreerde en deze toepaste op het digitale personage.

Er werd soms ook gebruik gemaakt van het meer moeizame proces van het digitaal "schilderen" van Serkis en hem zo digitaal het skeletachtige uiterlijk van Gollum te geven.

Flashback
In The Return of the King verschijnt Serkis zelf in een flashbackscène als Sméagol vóór zijn degeneratie tot Gollum.


Deze scène was oorspronkelijk bestemd voor The Two Towers, maar werd achterwege gelaten omdat men vond dat het publiek zich beter zou kunnen identificeren met de originele Sméagol zodra ze meer bekend waren met wie hij werd.

The Hobbit
Serkis keerde terug als Gollum in The Hobbit: An Unexpected Journey. Hij wordt getoond zonder de littekens die hij later kreeg van zijn tijd in Mordor, en met iets meer haar. We weten natuurlijk hoe het verhaal van Gollum eindigt, maar Serkis sluit een terugkeer naar Midden Aarde niet uit nu er nieuwe Lord of the Rings-films in de maak zijn:


"Ik ben dol op die jongens en ze zijn een tweede familie voor mij. Ik heb zoveel jaren films met ze gemaakt. Ik hou van hun gevoeligheid en hun aanpak; het is filmmaken op een ander soort niveau. Je leeft en ademt het. En dus, ja, als er zich een kans voordoet, zou geweldig zijn."

NieuwsFilm

meest populair