Deze psychologische thriller weet je geest echt compleet te verdraaien

Deze psychologische thriller weet je geest echt compleet te verdraaien

Een tiener met problemen die constant een mysterieus figuur ontmoet.

Films zijn meestal bedoeld om ons te vermaken. Dat kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door ons te laten lachen, huilen of griezelen. Maar Donnie Darko doet dit wel op een hele bijzondere manier. Het zorgt ervoor dat je aan de realiteit begint te twijfelen.

Donnie Darko is een film uit 2001 van regisseur Richard Kelly. De hoofdrol wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal. Hij speelt een tiener die aan de dood weet te ontsnappen omdat hij slaapwandelt.

Konijn
De film begint met Donnie die naar buiten slaapwandelt, geleid door een stem. Deze stem komt van een mysterieus figuur in een konijnenpak. Die vertelt Donnie dat de wereld over 28 dagen zal vergaan. De volgende ochtend wordt Donnie wakker en blijkt dat er een vliegtuigmotor zijn kamer heeft verwoest.

Door de film heen krijgt Donnie vaak bezoek van dit mysterieuze figuur. Zijn acties worden door hem beïnvloed. Dit zorgt voor problemen op school en thuis. Naarmate de film vordert wordt steeds duidelijker wat de bedoeling is van dit mysterieuze figuur.

Ontvangst
De film werd goed ontvangen. De meeste recensies waren positief te noemen. 87% (op basis van 118 recensies) op Rotten Tomatoes liegt er niet om. Het wordt onder andere "een van de beste films van 2001" genoemd.


Er zijn echter ook minder goede recensies. Zo noemt een recensent de film "een grote puinhoop". De mindere recensies worden gelukkig overschaduwd door de positieve.

Familie
Een opvallend detail aan deze film is dat de zus van Donnie Darko in de film gespeeld wordt door de echte zus van Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal. Zij speelde later onder andere als Rachel in The Dark Knight.


Donnie Darko is nu te zien op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair