Hoe Paul Verhoeven in 1992 heel Hollywood op de kast kreeg: "moorddadige lippenstiftlesbiennes"

Hoe Paul Verhoeven in 1992 heel Hollywood op de kast kreeg: "moorddadige lippenstiftlesbiennes"

Hollywood was maandenlang in shock door deze film van regisseur Paul Verhoeven.

In 1992 kwam de film Basic Instinct van Nederlands bekendste regisseur Paul Verhoeven uit. In de film speelt Michael Douglas de zeer bedreven detective Nick Curran uit San Francisco. Let op: SPOILERS.

Douglas is onder meer bekend van zijn rol in Fatal Attraction en tegenwoordig van zijn rollen in de Ant-Man-films.

Basic Instinct
Curran onderzoekt de moord op een bekende rockster die tijdens een seksspelletje om het leven is gebracht. Al snel blijkt er sprake te zijn van een web aan intriges, lust, leugens en bedrog waar Curran zich in bevindt. Toch is de agressieve rechercheur met zijn turbulente leven niet vies van een zaak als deze en ook niet van zijn hoofdverdachte.

De slimme en sensuele schrijfster Catherine Tramell, gespeeld door de knappe Sharon Stone, heeft namelijk een boek geschreven over een moord die identiek is aan degene waar Curren op zit. Met de verleidelijke maar gevaarlijke biseksuele Tramell krijgt Curran een bijzondere relatie, wat de film uiterst spannend en intrigerend maakt.

Ophef
Toen de film werd uitgebracht ontstond er flink wat ophef in het Hollywood van 1992. Zo zit de film bomvol erotische en gewelddadige scènes. Voor Hollywood was dat ongekend. Maar wat nog ongekender was, waren de expliciete seksscènes tussen twee vrouwen.


Zo heeft Catherine een vurige relatie met Roxy, gespeeld door net zo verleidelijke Jeanne Tripplehorn, en zijn de twee vrouwen regelmatig intiem met elkaar. Toch bewaren beiden een groot geheim.

Ondervragingsscène
Mede door waarschijnlijk één wel heel gewaagde scène werd de film veelbesproken. In deze scène wordt Catherine door een groep mannen en Curran ondervraagd, terwijl zij een wel heel kort jurkje aan heeft.


Wanneer zij heel even haar benen kuist zien de rechercheurs ze helemaal geen slipje draagt, waardoor de mannen helemaal in de war raken en Catherine de verhoring naar haar hand kan zetten.

Razend populair
Ondanks dat Hollywood lang niet klaar was voor deze beelden van Verhoeven werd Basic Instinct een groot succes met een wereldwijde opbrengst van meer dan 350 miljoen dollar. Ook werd de film twee keer genomineerd voor een Oscar.


Waarschijnlijk is het succes en ook de hedendaagse populariteit te danken aan de ondervragingsscène, het openlijk gebruik van drugs, de expliciete scènes en de spanning die Douglas en Stone teweegbrengen in de film.

Streamen
Basic Instinct (1992) kan je zien via Prime Video, Pathé Thuis en op Videoland.

NieuwsFilm

meest populair