Wat je moet weten over 'Napoleon' voordat je de film in de bioscoop gaat kijken

Wat je moet weten over 'Napoleon' voordat je de film in de bioscoop gaat kijken

Ridley Scott is weer terug met een historische epos in de vorm van 'Napoleon'.

Regisseur Ridley Scott en topacteur Joaquin Phoenix werken nu ruim twintig jaar na Gladiator weer samen aan een nieuwe historische epos: Napoleon. In dit artikel lees je alles wat je van tevoren moet weten voordat je de film deze week in de bioscoop bekijkt.

Apple pakt dit jaar flink uit met originele films. Onlangs konden filmfans al genieten van Killers of the Flower Moon en deze week is het de beurt aan Napoleon om de IMAX-zalen te veroveren.

Verhaal
Napoleon is een actie-epos vol spektakel dat de geruite opkomst en ondergang beschrijft van de iconische Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscar-winnaar Joaquin Phoenix.

De film legt Bonaparte's meedogenloze reis naar de macht vast door het prisma van zijn verslavende, vluchtige relatie met zijn enige ware liefde, Josephine. Gelukkig voor ons komt dit gepaard met enkele van de meest dynamische oorlogsscènes ooit gefilmd.

Ontvangst
De critici zijn ietwat verdeeld over Scotts nieuwste film, maar de eerste recensies zijn grotendeels positief. Zo heeft de film momenteel een score van 67% op Rotten Tomatoes. De consensus luidt: "Ridley Scott wil bewijzen dat de keizer geen kleren aan heeft in Napoleon, een sluw, grappig epos met bravoure decorstukken en een verdeelde speelduur die ervoor zorgt dat het niet regelrecht verovert."


Historici kraken de film wegens inaccurate vertoningen van bepaalde gebeurtenissen. Scott had hier het volgende over te zeggen: "Als ik problemen heb met historici, vraag ik: 'Neem me niet kwalijk, maat, was u daar? Nee? Nou, hou dan je mond.'"

Langere versie
Napoleon heeft een speelduur van tweeënhalf uur, een uurtje korter dan Martin Scorsese's Killers of the Flower Moon, de vorige film van Apple Original Films. Scott onthulde eerder dit jaar dat er een versie van Napoleon bestaat die maar liefst vierenhalf uur duurt en hij hoopt dat deze versie wordt uitgebracht op het streamingplatform van Apple.


De verlengde versie bevat vooral meer scènes met Josephine voordat ze Napoleon ontmoet. De film is aanstaande donderdag te zien in de Nederlandse bioscoopzalen.

NieuwsFilm

meest populair