Deze peperdure blockbuster was 15 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

'Speed Racer' had een enorm budget, maar wist dit niet terug te verdienen.

Dit jaar zijn er al flink wat dure blockbusters uitgekomen die financieel zijn geflopt. Denk aan films als Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, The Flash en Shazam! Fury of the Gods. Vijftien jaar geleden was er ook een blockbuster met een monsterlijk budget die volledig flopte.

Het gaat hier om de manga-verfilming Speed Racer van Lana en Lilly Wachowski uit 2008. Dit regisseursduo rondde in 2003 nog hun uiterst succesvolle Matrix-trilogie af en kreeg dus gemakkelijk een nieuw grootschalig project om te regisseren, maar dit pakte niet zo goed uit als gehoopt.

Speed Racer
Speed Racer (Emile Hirsch), geboren in een familiebedrijf van raceauto's, is een van de populairste sterren van het circuit. Zittend achter het stuur van zijn Mach 5 scheurt hij consequent langs zijn concurrentie.

Wanneer Speed een aanbod van het hoofd van Royalton Industries afwijst, ontdekt hij een geheim. Machtige moguls regelen de races om de winst te vergroten. In de hoop de directeur te verslaan, doet Speed mee aan dezelfde zware crosscountryrace waarbij zijn broer Rex Racer (Scott Porter) om het leven kwam.

Geflopt
De film had een groot productiebudget van 120 miljoen dollar. Het was hiermee een groot risico voor Warner Bros., maar met het de regisseurs van The Matrix-films was er hoop dat het een nieuwe grote scifi-hit zou worden.


Dit pakte helaas even anders uit. De film wist wereldwijd slechts 93 miljoen dollar om te zetten, waarmee het productiebudget niet eens werd terugverdiend. Als je de marketingkosten en het gedeelte van de omzet dat naar de bioscopen zelf meetelt, wordt het verlies voor Warner Bros. nog groter.

Culthit
Speed Racer werd destijds ook niet enorm goed ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes heeft de film bijvoorbeeld een score van 42% gebaseerd op 218 recensies. In recente jaren heeft de film echter een tweede leven gekregen.


Je ziet namelijk nog regelmatig video's als bovenstaande voorbijkomen. Men prijst de film vooral om de vooruitstrevende effecten en het feit dat het de kern van het bronmateriaal weet over te brengen, iets wat je nog steeds niet vaak ziet met verfilmingen van manga.

NieuwsFilm

meest populair