Steven Spielberg was helemaal kapot na "traumatische" 'Schindler's List': "Ik kon het niet meer"

Steven Spielberg was helemaal kapot na "traumatische" 'Schindler's List': "Ik kon het niet meer"

Spielberg kon het maken van de film ingrijpende Schindler's List emotioneel eigenlijk niet aan.

Regisseur Steven Spielberg is al jaar en dag bekend van zijn kaskraker Jaws, de filmreeksen Indiana Jones en Jurassic Park en E.T. the Extra-Terrestrial. Toch staat bij velen de film Schindlers List op het netvlies gebrand.

Schindlers List gaat over een Duitse zakenman Oskar Schindler die via zijn fabriek meer dan 1000 Joden weet te redden van de Holocaust. Om een memorabele verfilming van het boek Schindler's Ark van Thomas Keneally te maken, stopte Spielberg zijn ziel en zaligheid in de film en de regie. Maar misschien ging hij daar toch iets te ver in.

Diep geraakt
Zo geeft Spielberg aan dat hij er zo veel emotie in verwerkte dat het hem zelf diep heeft geraakt. Hij spreekt zelfs van een persoonlijk trauma, tijdens het maken van de film. Dat is uiteraard niet gek, als je een film over de Holocaust maakt en het leven in een concentratiekamp zo realistisch in beeld brengt.

Op een gegeven moment was het regisseren van Schindlers List zo emotioneel beladen dat hij erover nadacht om te stoppen met het filmen. Sterker nog, hij was van plan om helemaal te stoppen als regisseur.

Bekroond
Ondanks dat het maken van de film Spielberg persoonlijk veel verdriet bracht, is hij erin geslaagd om een uitstekende film neer te zetten. Mede door het sterke spel van Liam Neeson als de heroïsche en slimme Schindler, Ben Kingsley als Poolse verzetsheld Stern en Ralph Fiennes als de kwaadaardige SS-kapitein, werd de film een groot succes.


De film uit 1993 werd genomineerd voor meerdere Academy Awards en BAFTA Awards en Spielberg's werk werd bekroond voor beste film en beste regie. John Williams won twee keer de prijs voor best gecomponeerde muziek.

Bijkomen
Spielberg gaf aan dat hij na het afronden van de film en het ontvangen van de prijzen behoorlijk rust moest nemen van deze voor hem "traumatische" film voordat hij verder kon met zijn volgende klus. Dat was namelijk The Lost World: Jurassic Park, en duidelijk andere koek.


Schindler's List is te zien via Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair