Deze bijzondere Oscarwinnende film uit 2008 bezorgde jonge acteur een carrière om een puntje aan te zuigen

Mensen konden hem al kennen van de Britse serie 'Skins' maar zijn grote filmdoorbraak was in 'Slumdog Millionaire'.

Slumdog Millionaire, die uitkwam in 2008, was toen een van de beste films van dat jaar. De film won acht Oscars, waaronder die voor Beste Film. Het was ook de eerste film waarin Dev Patel meespeelde. En wat een eerste rol dat dit was voor de acteur die sindsdien een mooie carrière heeft uitgebouwd.

Zijn rol in Slumdog Millionaire mag wel zijn eerste filmrol zijn, daarvoor speelde hij al in twee seizoenen van de serie Skins. Dit was zijn eerste echte job als acteur, maar zijn grote doorbraak kwam door zijn rol als Jamal Malik in Slumdog Millionaire.

Wie wordt miljonair?
In Slumdog Millionaire volgen we Jamal, een Indiase jongen uit de sloppenwijken van Mumbai die deelneemt aan de quiz Who Wants to Be a Millionaire? en tegen alle verwachtingen in tot de laatste vraag komt. Maar voordat hij die kan beantwoorden, wordt hij gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft.

Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen.

Oscars
Patel kreeg de rol nadat de dochter van de regisseur Danny Boyle hem gezien had in Skins. Om zich voor te bereiden op de rol, ging Patel ver. Zo ging hij mee met Boyle tijdens het zoeken naar filmlocaties, waar hij de Dharavi-krottenwijken zelf kon observeren. Hij werkte ook een dag in een callcenter en in een hotel, waar hij de afwas deed.


Het was het allemaal waard, want een betere film om mee door te breken kan je niet bedenken. Slumdog Millionaire won acht Oscars uit tien nominaties, zeven BAFTA Awards en vier Golden Globes. De film won in totaal 147 prijzen en bracht 377,9 miljoen dollar op.

Verdere carrière
Sinds zijn rol in Slumdog Millionaire, heeft Patel in heel wat goede films gespeeld. Zo was hij te zien in Lion, waarvoor hij genomineerd was voor een Oscar en een BAFTA Award won, Hotel Mumbai en The Green Knight. Onlangs speelde hij ook mee in de kortfilms The Wonderful Story of Henry Sugar en Poison van Wes Anderson.


Er staan ook twee films op de agenda die binnenkort zullen uitkomen waarin Patel te zien zal zijn: Rabbit Trap en Monkey Man, wat ook zijn regiedebuut zal zijn. Patel heeft dus al een mooie carrière opgebouwd die nog verder zal groeien. Je kan Patel zien in zijn filmdebuut Slumdog Millionaire op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair