Niemand herkende deze briljante acteur in hét scifi-epos van dit decennium

Niemand herkende deze briljante acteur in hét scifi-epos van dit decennium

Stellan Skarsgård bracht de kwaadaardige Baron Harkonnen tot leven in 'Dune'.

Het is tegenwoordig heel normaal als een acteur die normaal gesproken zeer herkenbaar is, wordt ondergedompeld in make-up en protheses om volledig in een rol te verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan Colin Farrell in The Batman of Christian Bale in Vice. In de scifi-film Dune is dit ook het geval bij topacteur Stellan Skarsgård.

Skarsgård is een veelzijdig acteur die je kent van topseries als Chernobyl en Andor en topfilms als Good Will Hunting en The Girl with the Dragon Tattoo, maar ook blockbusters als de Thor- en Pirates of the Caribbean-films.

Dune
Warner Bros. kwam in 2021 met een nieuwe verfilming van het klassieke scifi-boek Dune van Frank Herbert. Topregisseur David Lynch kreeg in de jaren 80 al de taak om deze schijnbaar onmogelijke taak te verrichten. Hoewel de film zeker zijn fans heeft, was het destijds verre van succesvol.

Regisseur Denis Villeneuve bewees met Arrival en Blade Runner 2049 dat het sciencefictiongenre meer dan goed bij hem paste. Zijn bewerking van Herberts boek was een enorm succes en krijgt komend jaar een vervolg.

Baron Harkonnen
Een grote vijand in het verhaal van Dune is de Harkonnen-dynastie. Deze familie is afkomstig van de planeet Giedi Prime en zijn de aartsvijanden van de Atreides-familie. Aan kop van de familie staat altijd een Baron, degene die we ontmoeten aan het begin van het verhaal is Vladimir Harkonnen.


Vladimir Harkonnen wordt vertolkt door Stellan Skarsgård, maar dat is amper te zien. De acteur werd namelijk ondergedompeld in veel make-up en een 'fat suit' om de uiterlijke kenmerken van de Baron na te bootsen. Dit duurde elke dag zo'n zeven uur.

Part Two
Skarsgård vertolkt de rol van de Baron opnieuw in het geanticipeerde vervolg Dune: Part Two. We maken in dit deel ook kennis met een nieuw lid van de familie: Feyd-Rautha Harkonnen gespeeld door Austin Butler.


Andere nieuwe personages die we gaan zien in het vervolg zijn Emperor Shaddam (Christopher Walken), Princess Irulan (Florence Pugh) en Lady Margot (Léa Seydoux). Dune: Part Two verschijnt op 1 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair