Deze oorlogsthriller is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze oorlogsthriller is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

'Tinker Tailor Soldier Spy' werd genomineerd voor maar liefst drie Oscars.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kan bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Onlangs schreven we al over Snowpiercer en Atomic Blonde, verfilmingen van geliefde graphic novels. We leggen nu de focus op Tinker Tailor Soldier Spy, de bewerking van John Le Carré's gelijknamige boek uit 1974.

Tinker Tailor Soldier Spy
In de jaren zeventig stuurt het hoofd van MI6, Control (John Hurt), Engeland een agent (Mark Strong) op pad voor een ontmoeting met een Hongaarse generaal die de identiteit kent van een Sovjet-spion in de gelederen van de organisatie.

De missie valt echter in duigen en de generaal sterft voordat hij de informatie kan onthullen. Ondersecretaris Oliver Lacon (Simon McBurney) roept veteraan-agent George Smiley (Gary Oldman) terug van gedwongen pensionering om de mol op te sporen en de stroom van belangrijke Britse geheimen naar de Russen te stoppen.

Ontvangst
Deze verfilming had een cast bij elkaar gekregen die zo goed was dat je het niet heel vaak meer tegenkomt. Naast de benoemde namen in de synopsis speelden ook Tom Hardy, Benedict Cumberbatch, Colin Firth en Toby Jones rollen in de film.


Gelukkig stond de kwaliteit van de film gelijk aan deze verzameling van topacteurs. De film kreeg maar liefst drie Oscar-nominaties en heeft een score van 84% op Rotten Tomatoes. FilmTotaal-recensent Fabian Melchers had destijds ook veel goeds te zeggen over de film in zijn recensie.

BBC
Eind jaren 70 bracht de BBC het boek al eens tot leven met een miniserie. Hierin speelt de legendarische Alec Guinness (Star Wars) de rol van George Smiley.


De miniserie heeft in totaal zeven afleveringen en werd ook geprezen. Het ontving zelfs een Emmy-nominatie. Je bekijkt de film nu op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair