Giga WOII-film over Amsterdam met Carice van Houten vanaf nu te zien

Giga WOII-film over Amsterdam met Carice van Houten vanaf nu te zien

Het verleden botst met het heden in deze opgraving van de nazi-bezetting van Amsterdam: een reis van de Tweede Wereldoorlog naar recente jaren van pandemie en protest en een provocerende, levensbevestigende reflectie op herinnering, tijd en wat komen gaat.

Op het Filmfestival van Cannes in mei ging Steve McQueens grootse documentaire De Bezette Stad in première. Ondanks de immense speeltijd van vier uur en zes minuten werd de film zeer goed ontvangen en beschouwd als een eerlijk audiovisueel monument van zowel de COVID-19-pandemie als de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.

McQueen baseerde zijn eerste non-fictie film op het boek Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945 van de Nederlandse schrijfster/filmmaakster (én echtgenote van McQueen) Bianca Stigter. Met ook nog Carice van Houten als verteller bij (de Nederlandse versie van) de film zou je De Bezette Stad dus bijna oer-Hollands kunnen noemen.

Thema's en meer McQueen
Het verleden botst met ons heden door twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Eerder wist FilmTotaal al te melden dat McQueen aan nóg een film over WOII aan het maken is met een heuse Britse sterrencast (klik hier voor het artikel)

Dubbel
In de trailer zien we dat dit een uiterst bijzondere docu gaat worden waarin gebruik wordt gemaakt van een intrigerende mix van archiefbeelden en hedendaagse beelden uit onze hoofdstad.


De Bezette Stad is vanaf 30 november overal te zien in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair