Deze peperdure blockbuster was 5 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

De ambitieuze scifi-film 'Mortal Engines' van producent Peter Jackson flopte gigantisch.

Dit jaar zijn er al flink wat dure blockbusters uitgekomen die financieel zijn geflopt. Denk aan films als The Marvels, The Flash en Shazam! Fury of the Gods. Vijf jaar geleden was er ook een blockbuster met een monsterlijk budget die volledig flopte.

Het gaat hier om de boekverfilming Mortal Engines van regisseur Christian Rivers die geproduceerd werd door de legendarische Peter Jackson (The Lord of the Rings-trilogie).

Mortal Engines
Honderden jaren nadat een cataclysmische gebeurtenis de beschaving verwoestte, komt de mysterieuze jonge Hester Shaw (Hera Hilmar) naar voren als de enige die de stad Londen - nu een gigantisch roofdier op wielen - ervan kan weerhouden alles op zijn pad te verslinden.

Woest en fel gedreven door de herinnering aan haar moeder, bundelt Hester de krachten met Tom Natsworthy (Robert Sheehan), een verschoppeling uit Londen, en Anna Fang (Jihae Kim), een gevaarlijke bandiet met een premie op haar hoofd.

Jackson
Peter Jackson had al lange tijd de filmrechten van Mortal Engines. Hij was gefascineerd door de verwaandheid in het boek van mobiele steden die kleinere steden opzuigen voor hun bronnen, een concept dat nog nooit eerder op het scherm te zien was en dat het potentieel had om visueel spannend te zijn. Jackson wilde regisseren, maar had het te druk met The Hobbit-trilogie.


Hij vertrouwde die taak toe aan Christian Rivers, waar hij al talloze keren mee had samengewerkt. Rivers werd wel opgeroepen om zijn speelfilmdebuut te maken, en dat was uiteindelijk wel te merken.

Flop
De film werd helaas zeer slecht ontvangen door critici en bioscoopgangers. Zo heeft het een score van 26% op Rotten Tomatoes. Dit slechte ontvangst was ook financieel te merken. De film had een productiebudget van zo'n 110 miljoen dollar. Verdere kosten bedroegen zo'n 120 miljoen dollar.


Uiteindelijk wist de film slechts 83 miljoen dollar op te halen aan de box office, wat dramatisch slecht was. Deadline rekende destijds uit dat de film maar liefst 174 miljoen dollar verlies heeft gedraaid, waarmee het de grootste flop van 2018 was. Je bekijkt de film nu op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair