Mortal Engines (2018)

Some scars never heal.

In de toekomst lopen de steden op rolletjes, maar de film daarover verloopt een beetje stroef.
play

5,4 details

  • 128 Min
  • Sci-Fi
  • Actie
  • Fantasy
  • Thriller
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
128 Min Verenigde Staten

Mortan Engines speelt zich vele duizenden jaren in de toekomst af. De steden van de wereld bewegen op gigantische wielen rond en de bevolkingen van de steden voeren oorlog met elkaar over de laatste grondstoffen op de planeet. In een van die steden ontmoet Tom Natsworthy een mysterieuze jonge vrouw van de landen buiten de stad, die zijn leven voor altijd zal veranderen.

Regie
Christian Rivers
Cast
Rege-Jean Page, Stephen Lang, Hugo Weaving, Calum Gittins, Colin Salmon, Robert Sheehan, Patrick Malahide, Hera Hilmar, Caren Pistorius, Nathaniel Lees, Ronan Raftery, Joel Tobeck, Yoson An, Aaron Jackson, Leila George, Andrew Lees, Frankie Adams, Jihae, Sarah Munn.
Release
13.12.2018
Release NL
06.12.2018
Release DVD
17.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Christian Rivers | Cast: Hera Hilmar (Hester Shaw), Robert Sheehan (Tom Natsworthy), Hugo Weaving (Thaddeus Valentine), Jihae (Anna Fang), Leila George (Katherine Valentine), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2018

Mortal Engines is eigenlijk in alles een Peter Jackson-film, behalve dan dat deze niet door de bekende Nieuw-Zeelander is geregisseerd. Wie ooit de achter-de-schermendocumentaires van de The Hobbit-trilogie heeft gezien, zal daar niet verbaasd over zijn. Hoewel Jackson hierin geregeld met enthousiasme mag vertellen over zijn werk, laten de beelden van hem op de set en in de montagekamer een volkomen uitgebluste regisseur zien. Een filmmaker bezweken onder de enorme werkdruk, de eisen van de studio en de verwachtingen van het publiek. Dankzij zijn talent en ervaring heeft hij deze zware bevalling nog relatief goed doorstaan, maar toch zouden weinigen ervan op hebben gekeken als hij nadien een vervroegd pensioen had aangekondigd. In plaats daarvan doet Jackson voor zijn nieuwe filmproject een verstandig stapje terug: hij schrijft en produceert nog steeds, maar het zware regiewerk laat hij ditmaal over aan zijn opvolger.

Mortal Engines is aldus het regiedebuut van Christian Rivers, die al sinds Braindead betrokken is bij Jacksons films. Eerst als storyboardtekenaar en later als de hoofdverantwoordelijke voor de visuele effecten. Die staat van dienst wekt het vermoeden dat we op visueel gebied in goede handen zijn. Dat wordt al direct bevestigd in de openingsscène. Hierin wordt de postapocalyptische wereld uit Philip Reeves gelijknamige boek gelijk zeer treffend neergezet: een toekomst waarin de overgebleven steden rondrijdende stadstaten zijn geworden die elkaar opjagen en plunderen vanwege een constante behoefte aan brandstoffen. 'Municipaal darwinisme' noemt men dat. We zien een stadje zichzelf opklappen en op de vlucht slaan voor het almachtige Londen, dat als een enorme walvisvaarder de achtervolging inzet op zijn prooi. Het is een jacht waar zelfs harpoenen aan te pas komen. 'Mad Max meets Master & Commander' blijkt net zo enerverend als het klinkt.

alle artikelen (17)

Mortal Engines Nieuwsberichten

Laatste reacties

dejo

"...De film is beter dan ik verwacht had. Misschien dat een overkill aan CGI de film iets te kitscherig......"

Mortal Engines

acties