Deze film van Christopher Nolan snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

De regisseur staat bekend om zijn lastige verhalen, maar misschien gaat hij met 'Tenet' iets te ver?

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Mulholland Drive van David Lynch. Dit is zeker een goede film, maar wel zeer ingewikkeld. Hetzelfde kan ook gezegd worden over Tenet van Christopher Nolan.

Bijna elke filmkenner zal het er wel mee eens zijn wanneer ze krijgen te horen dat Nolan een van de beste regisseurs vandaag de dag is. De filmmaker wist hoge ogen te gooien met blockbusters als Inception en The Dark Knight, maar ook met 'kleinere' films als Memento en The Prestige.

Stijl
Bijna al zijn films hebben een bepaald element in gemeen: ze zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen. Je moet bijvoorbeeld een Nolan-film niet kijken zonder goed op te letten of eventjes voor 5 minuutjes weg te gaan, want de kans is groot dat je dan iets belangrijks mist of het verhaal niet meer begrijpt.

Sommige fans zijn echter van mening dat Nolan hierin doorsloeg met Tenet, die volgens de nodige kijkers gewoon simpelweg te lastig te begrijpen is. Ondanks het feit dat dit spektakelstuk er geweldig uitziet, is het een behoorlijk gecompliceerde film.

Recensie
In Tenet kan de tijd als het ware verdraait worden, waardoor de verhalen van verschillende personages kriskras door elkaar lopen. Het lastige plot zorgt ervoor dat behoorlijk wat bioscoopgangers de cinema verlieten zonder te begrijpen wat ze nu precies gezien hadden.FilmTotaal-recensent Thierry Verhoeven zei het volgende over Tenet: "Een groots opgezet actiespektakel verpakt in een ingewikkelde puzzel. Waar Nolan al deze element in 'Inception' nog perfect naar zijn hand wist te zetten, heeft hij ditmaal mogelijk zijn hand een beetje overspeeld". Zie de volledige recensie hier.

Ontvangst
Mede hierdoor werd deze blockbuster iets minder goed ontvangen. Op IMDb scoort Tenet een 7,3 en op Rotten Tomatoes slechts een 69%, het laagste punt voor een Nolan-film. Sommige kijkers zeggen wel dat de film beter te begrijpen is wanneer ze deze opnieuw hebben gezien.Heb je interesse in Tenet? De film is te vinden op HBO Max en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair