Het schandaal rondom de controversiële kledingkeuze van Princess Merida in 'Brave'

Het schandaal rondom de controversiële kledingkeuze van Princess Merida in 'Brave'

De prinses was anders dan de rest, totdat Disney besloot haar een 'update' te geven.

Er komen de laatste tijd wel vaker artikelen langs op FilmTotaal over controversiële kledingkeuzes in films. Recentelijk was de outfit van Rebel Wilson in Pitch Perfect 3 aan de beurt. Deze keer gaat het over Princess Merida in Brave.

Je leest het goed, het gaat over de prinses in de geliefde Pixar-animatiefilm, die in 2012 verscheen. De ouders van Merida zijn koning en koningin, maar zij wil niets liever dan een geweldige boogschutter worden.

Eigen wil
Dit staat haar moeder niet aan. Op een gegeven moment hebben de twee een meningsverschil, waardoor Merida een roekeloze beslissing neemt. Hierdoor verkeert het koninkrijk en haar familie in groot gevaar.

Merida zet alles op alles om het 'goed te maken' en krijgt daardoor te maken met onvoorspelbare natuurkrachten, magie en zelfs een duistere, eeuwenoude vloek. Ondanks het feit dat Merida behoorlijk koppig is, viel ze goed in de smaak bij menig kijker.

Verschil
Merida past namelijk helemaal niet in het traditionele straatje van Disneyprinsessen en gedraagt zich ook veel anders dan we gewend zijn. Ze is niet op zoek naar een charmante prins op het witte paard, maar is op zoek naar haar eigen identiteit.



Bovendien is ze ook niet 'perfect', zoals de meeste andere prinsessen. Dit werd geprezen door de fans, die het leuk vonden eens iets anders te zien. Tot groot ongenoegen kwam Disney hier enigszins op terug en maakte haar toch 'aantrekkelijker'.

Veranderen
Toen Merida officieel werd aangekondigd als Disney's elfde prinses, kwam 'Het Huis van de Muis' met een nieuwe look die voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgde. De 3D-versie van Merida die we in de film te zien krijgen werd vervangen door een 2D-variant die er ook nog eens heel anders uitziet.



De nieuwe Merida is slanker, heeft grotere ogen en ziet er in zijn algemeen veel meer uit als een klassieke Disney-prinses. Fans waren niet blij, maar een van de regisseurs van Brave, Brenda Champan, was woedend.

Reactie
Zo zei Chapman: "Ik vind het walgelijk wat ze hebben gedaan. Als jonge meisjes dit mooi vinden is het enkel en alleen omdat ze zo glittert. Dat is allemaal leuk er aardig, maar Merida heeft nu ook in een keer een 'sexy blik' en is veel dunner".

(Zie Merida hier voor en na.)

"Dit is vreselijk. Merida was juist verschillend van de andere prinsessen, zodat kleine meisjes naar haar op kunnen kijken en eens een ander rolmodel hebben, iemand waar ook zij op lijken. Nu is het gewoon een knap gezicht dat wacht op liefde..."

NieuwsFilm

meest populair