De Stephen King-verfilming die zo slecht was dat de auteur juridische actie ondernam

De Stephen King-verfilming die zo slecht was dat de auteur juridische actie ondernam

'The Lawnmower Man' had zo weinig te maken met het originele verhaal van de auteur dat hij er niets mee te maken wou hebben.

Stephen King is een van de auteurs van wie de meeste boeken verfilmd werden. Alleen Agatha Christie en William Shakespeare gaan hem voor. De meeste films werden grote successen, denk maar aan The Shining, Carrie, It en The Shawshank Redemption, maar soms viel het ook erg tegen zoals bij The Lawnmower Man.

The Lawnmower Man is gebaseerd op het originele korte verhaal van King uit 1975 die samengevoegd werd met een origineel scenario getiteld CyberGod. De film uit 1994 is geregisseerd door Brett Leonard met Jeff Fahey en Pierce Brosnan in de hoofdrollen.

Verhaal
In The Lawnmower Man speelt Fahey de rol van Jobe Smith, een intellectueel beperkte tuinman, en Pierce Brosnan speelt Dr. Lawrence "Larry" Angelo, een wetenschapper die besluit om experimenten uit te voeren om Jobe slimmer te maken. Hiervoor maakt de wetenschapper gebruik van geavanceerde technologie en virtual reality. De experimenten geven Jobe echter niet alleen superieure intelligentie, maar ook bovenmenselijke krachten.

Na verloop van tijd neemt niet enkel zijn intelligentie maar ook zijn agressie toe en begint Jobe te streven naar het evolueren tot een digitaal wezen. Hij begint zijn krachten te gebruiken voor duistere doeleinden en het verhaal neemt een sinistere wending wanneer Jobe steeds gevaarlijker wordt en de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld begint te vervagen.

Rechtszaak
Afgezien van het feit dat er een grasmaaierman in voorkomt - en een scène waarin de grasmaaier vanzelf gaat lopen en moorddadig wordt - had deze film zo weinig te maken met het oorspronkelijke korte verhaal van King dat de auteur een rechtszaak aanspande tegen de filmmakers om zijn naam uit de film te laten verwijderen, die oorspronkelijk de titel Stephen King's The Lawnmower Man had. King verklaarde in gerechtelijke documenten dat de film geen betekenisvolle gelijkenis vertoonde met zijn verhaal.


King won uiteindelijk de rechtszaak en ontving toen 2,5 miljoen dollar als schikking. Hij kreeg ook verdere schadevergoeding toen zijn naam werd opgenomen in de titel van de homevideo-uitgave.

Vervolg
Maar net als een halfidioot die verandert in een goddelijke, moorddadige megalomaan wiens cognitieve krachten de grens tussen de echte wereld en een gepixelde wereld van angstaanjagende mogelijkheden uitwissen, leeft de film voort. Destijds introduceerde The Lawnmower Man het publiek in virtuele realiteit, waarvan het waarschuwde dat het zeker zou leiden tot psychoses en geestelijke controle.


Hoewel The Lawnmower Man een van de slechtste verfilmingen is van een King-verhaal, kreeg het in 1996 nog een vervolg met Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace. Austin O'Brien was de enige acteur die terugkeerde uit de oorspronkelijke film.

NieuwsFilm

meest populair