'Oppenheimer' niet op de Oscar-lijst voor beste Special Effects

'Oppenheimer' gaat geen Oscar winnen voor de beste Special Effects

Het awards-seizoen is weer in volle gang, dus wordt er weer volop gespeculeerd over welke films en acteurs dit jaar de grote prijzen in de wacht gaan slepen. Christopher Nolans Oppenheimer is één van de koplopers om veel prijzen te winnen. Maar een prijs die de film over de atoombom in ieder geval niet gaat winnen, is de Oscar voor beste special effects.

De Academy heeft een lijst van 20 films met de beste special effects gepresenteerd, de zogenaamde shortlist. Van deze lijst zullen de leden van de Academy 5 films selecteren die genomineerd worden voor een Oscar. Oppenheimer staat niet op deze lijst en maakt dus geen kans op een Oscar.

Praktische effecten
Oppenheimer werd geprezen om zijn subtiele maar indrukwekkende special effects. Zo werden er allerlei explosies gefilmd en digitaal gecombineerd om de ontploffing van de eerste kernbom naar het grote scherm te brengen. De regisseur van Oppenheimer, Christopher Nolan, is één van de weinige regisseurs die nog gebruikmaakt van voornaamlijk praktische effecten. Het is dan ook opmerkelijk dat dit werk niet erkend wordt door de Academy.

Andere films die wel op de lijst staan zijn Barbie, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Napoleon en Killers of the Flower Moon. Zelfs de bekritiseerde effecten van Ant-Man and the Wasp: Quantumania maken nog kans op het gouden beeldje.

De shortlist
Op 23 januari worden de Oscarnominaties bekend gemaakt en dan weten we welke 5 films wel een kans maken op de Oscar voor beste special effects.Dit zijn de twintig films die nog meedingen: Aquaman and the Lost Kingdom, Barbie, The Boys in the Boat, The Creator, Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, Godzilla: Minus One, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Indiana Jones and the Dial of Destiny, Killers of the Flower Moon, The Marvels, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Napoleon, Nyad, Poor Things, Rebel Moon: Part One - A Child of Fire, Society of the Snow, Spider-Man: Across the Spider-Verse, Transformers: Rise of the Beasts en Wonka.

NieuwsFilm

meest populair