De nummer 50 van de IMDb Top 250: dé ultieme klassieker onder de spaghetti-Westerns

De nummer 50 van de IMDb Top 250: dé ultieme klassieker onder de spaghetti-Westerns

Een mysterieuze vreemdeling met een mondharmonica bundelt de krachten met een beruchte wanhoopsdaad om een mooie weduwe te beschermen tegen een meedogenloze huurmoordenaar die voor de spoorweg werkt.

De film heb je misschien nog niet gezien, maar het legendarische harmonica-deuntje van de nóg legendarischere componist ervan (Ennio Morricone) herken je zonder twijfel: Once Upon a Time in the West van de Italiaanse Sergio Leone. In 1968, toen het werk verscheen, werd de film niet overal even goed als andere spaghetti-Westerns ontvangen, maar door onder andere zijn enorm succes in Frankrijk en Duitsland groeide de titel alsnog uit tot een absolute klassieker in de filmgeschiedenis.

De term 'spaghetti-Western' was bedoeld als een spottende bijnaam voor het subgenre. Ondanks dat veel van de castleden in de films werden overgevlogen uit de VS, werden de producties vaak opgezet vanuit Italië. Niet alle Amerikaanse cineasten vonden het even leuk dat Europeanen aan de haal gingen met 'hun' filmgenre.

Plot
De uitgestrekte spoorwegen bereiken het uiterste Westen en ergens onderweg, in een klein grensstadje, zullen de paden van vier personages elkaar kruisen en botsen:

Een jonge vrouw die op zoek is naar een nieuwe start, een bandiet die op de vlucht is voor een misdaad die hij niet heeft begaan, een meedogenloze moordenaar en een mysterieuze man met een mondharmonica.

Eastwood
Leone fabriceerde voor dit meesterwerk ook al diverse Westerns, waaronder de zogenoemde 'Dollarstrilogie' (A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly). Zijn driedubbele samenwerking met hoofdrolspeler Clint Eastwood als 'The Man with No Name', transformeerde de jonge Eastwood van jeugdige TV-acteur tot internationale superster.


Na Once Upon a Time in the West vervaardigde Leone ook nog het misdaadepos Once Upon a Time in America in 1984. Vijf jaar nadien overleed de Romeinse grootmeester.

Legendarisch
De eerste scène van de film is wellicht gelijk één van de be(kend)ste openingsscènes aller tijden. Drie boeven, met geladen pistolen, wachten zwijgend 'iemand' op bij een treinstation. Als de trein leeg lijkt te zijn en de mannen zich omkeren klinkt plots toch het befaamde deuntje van hun beoogde slachtoffer.


Terwijl de trein strapvoets weer vertrekt wordt de film zijn (anti-)held Harmonica langzaam, maar op meesterlijke wijze, geïntroduceerd. Bekijk Once Upon a Time in the West op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair