'Barbie' en 'Oppenheimer' pakken meeste nominaties bij de "vernieuwde" Golden Globes

'Barbie' en 'Oppenheimer' pakken meeste nominaties bij de "vernieuwde" Golden Globes

Veel Europese films genomineerd, maar ook 'Poor Things' en 'Killers of the Flower Moon' kanshebber

Dinsdagmiddag zijn de nominaties van de Golden Globes bekendgemaakt. Niet geheel verrassend maar passend in het filmjaar 2023 zijn de twee grote successen het meest genomineerd: Barbie leidt met negen nominaties, Oppenheimer heeft er eentje minder: acht.

Barbie en Oppenheimer zijn beiden in een andere filmcategorie ingedeeld: In de drama categorie is naast Oppenheimer ook Killers of the Flower Moon, Maestro, Past Lives, The Zone of Interest en de winnaar van de European Film Awards: Anatomy of a Fall. De komedie en musical categorie bevat naast Barbie ook Air, American Fiction, The Holdovers, May December en Poor Things.



Verrassingen
Er zaten geen grote verrassingen tussen de nominaties, maar we pikken er toch even een paar uit. Tussen de non-English films vinden we Past Lives, terwijl dat toch echt een Amerikaanse productie is waarin het grootste deel Engels wordt gesproken. Daardoor is de grote snub in de categorie Perfect Days, een film uit Japan.

Bij de vrouwelijke hoofdrollen in de musical/komedie categorie vinden we Jennifer Lawrence terug. Zij wordt genomineerd voor haar rol in de komedie No Hard Feelings, die verder niet in de lijst terugkeert. Overigens is in diezelfde categorie ook Alma Pöysti genomineerd voor Fallen Leaves, een ongemakkelijke Finse romcom.



Tot slot willen we even de 'beste liedjes' categorie onder de aandacht brengen: daar vinden we namelijk drie liedjes van Barbie, een vrijwel onbekend liedje van Bruce Springsteen, Lenny Kravitz' liedje uit Rustin én het liedje dat Jack Black schreef en uitvoerde in de Super Mario Bros. Movie. Een vreemde mix.

Nieuwe handen
De Globes is al wat langer een award ceremonie waarin meer films de kans krijgen om te shinen. De Globes zijn sinds deze editie in nieuwe handen: de Hollywood Foreign Press heeft niet meer de controlefunctie, maar vanaf deze editie wordt er jaarlijks een commissie van 300 diverse en internationale journalisten samengesteld.

Bekijk ook de volledige lijst van nominaties. FilmTotaal houdt jou de komende maanden op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens Award Season, tot aan de Oscaruitreiking in april 2024.

NieuwsFilm

meest populair