Acteur Buddy Ebsen (95) overleden

Televisie- en filmacteur Buddy Ebsen, die in televisieseries als 'The Beverly Hillbillies' en 'Barnaby Jones' speelde, is zondag 6 juli op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was behalve acteur ook actief als schilder en schrijver en een niet onverdienstelijk zeiler.

Hij speelde negen seizoenen in de tv-serie 'The Beverly Hillbillies' de rol van de Jed Clampett, de sympathieke boerenkinkel, die bij toeval op olie stuit en met zijn gezin naar Beverly Hills verhuist. De serie trok tussen 1962 en 1972 meer dan 60 miljoen kijkers. Van 1973 tot en met 1980 speelde hij in de detectiveserie 'Barnaby Jones' de rol van de gepensioneerde privé-detective, die zijn beroep weer oppakt als hij naar de moordenaar van zijn zoon Hal op zoek gaat.

Buddy Ebsen begon zijn carrière als danser en trad samen met zijn zus Vilma op in diverse Broadway-shows. In de jaren dertig verhuisden de twee naar Hollywood en dansten zij in diverse MGM-musicals. Toen zijn zus stopte, werd Ebsen dramatisch acteur.

Als Ebsen geen allergie voor aluminium zou hebben gehad, zou hij te zien zijn geweest als Tin Man in de Hollywood-klassieker 'The Wizard of Oz'. Maar na tien dagen opnamen bleek Ebsen ziek te worden van de aluminium make-up en werd hij vervangen door Jack Haley. 'Breakfast at Tiffany's' met Audrey Hepburn en 'Captain January' met Shirley Temple zijn andere films waarin Ebsen te zien is.



NieuwsFilm

meest populair