De iconische Yoda uit 'Star Wars' zag er bijna uit als een aards beest

De iconische Yoda uit 'Star Wars' zag er bijna uit als een aards beest

Lang voordat Yoda gecreëerd werd met animatronics en poppen, was het plan om een echt dier te gebruiken.

Yoda is een van de bekendste personages uit Star Wars. Hij is een groene Jedimeester en is lid van de Jedi-orde en de Jediraad. In de films is Yoda een pop en geen echt dier, maar in de oorspronkelijke plannen zou Yoda wel door een echt dier gespeeld worden.

Yoda is een van de sterkste karakters in Star Wars. Op het gebied van wijsheid is hij ook de sterkste Jedi ooit. Zijn reputatie van sterkste Jedimeester is welverdiend vanwege het grote aantal Jediridders dat hij heeft getraind. Zo trainde hij onder andere Graaf Dooku en Luke Skywalker.

Niet onmiddellijk bedacht
Naar George Lucas' eigen zeggen was het personage van Yoda bij het uitbrengen van de eerste Star Wars-film Episode IV - A New Hope nog niet bedacht. Doordat Obi-Wan Kenobi stierf in Episode IV en in de volgende twee films geen les meer kon geven aan Luke Skywalker, moest een nieuwe Jedimeester verzonnen worden. Deze Jedi moest een groot strijder zijn, een van de grootste Jediridders die ooit geleefd had. Juist om die reden zocht Lucas naar een personage dat op het eerste gezicht juist leek op het tegenovergestelde: klein van stuk en allesbehalve imponerend.

Er werd geprobeerd om de pop een goed uitgewerkt en echt karakter mee te geven. De grootste angst van Lucas was namelijk dat Yoda ongeloofwaardig zou overkomen ten opzichte van de rest van de film. Yoda bleek tot zijn vreugde uiteindelijk een groot succes. Voor de stem van de pop werd Frank Oz aangetrokken. Deze zou uiteindelijk voor alle verdere films zijn stem aan Yoda blijven geven.

Aap
Maar lang voordat Yoda werd gecreëerd met animatronics en poppenspel door poppenspeler Oz, was het plan om een echte acteur in te huren voor de rol. Een aap, om precies te zijn. Volgens The Making of Star Wars: Empire Strikes Back was het oorspronkelijke idee om een echte aap te verkleden in een Yoda-kostuum en masker.


Gelukkig wees een crewlid dat eerder aan 2001: A Space Odyssey had gewerkt erop dat de apen die in de openingsscène van die film werden gebruikt, voor veel problemen zorgden. Dit was reden genoeg voor de filmmakers van The Empire Strikes Back om hun Yoda-aap te ontslaan en te werken met poppen.

Computeranimatie
Door de vernieuwingen in de technologie, konden de filmmakers Yoda in Episode II en III via computeranimatie tot leven brengen. Dit leverde nieuwe mogelijkheden op voor het personage, dat zich voortaan beter kon voortbewegen en waardoor hij ook deel kon nemen aan vechtscènes.


Je kan Yoda zien in heel wat van de Star Wars-films. Hij is te zien in Episode I, II, III, V, VI en VIII. Al deze films kan je bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair