De originele Darth Vader-acteur werd verbannen uit de 'Star Wars'-wereld

De originele Darth Vader-acteur werd verbannen uit de 'Star Wars'-wereld

Niet James Earl Jones of Sebastian Shaw waren oorspronkelijk in het pak van Darth Vader, maar wel David Prowse.

Als we denken aan Darth Vader, is de eerste naam die in ons opkomt James Earl Jones, de stem achter de beruchtste schurk uit de Star Wars-films. Maar in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie was de man in het pak iemand volledig anders.

Darth Vader werd in de eerste drie Star Wars-films gespeeld door de Britse bodybuilder David Prowse. Hij was de man in het pak en deed dit samen met zwaardvechter Bob Anderson, die de meeste stunts voor zijn rekening nam.

Zwaardgevecht
Vooral de gevechtsscènes met de lichtzwaarden werden door Anderson gedaan, omdat Prowse geen zeer bedreven zwaardvechter was en hij de staven die als lichtzwaarden werden gebruikt steeds brak. De man in het pak tijdens het gevecht tussen Vader en Luke Skywalker is dus Anderson en niet Prowse.

Prowse voelde zich buitenspel gezet door Anderson tijdens de productie van Return of the Jedi en zei dat hij alleen regisseur Richard Marquand ervan kon overtuigen dat hij degene moest zijn die de keizer in de schacht gooide nadat Marquand een week lang had geprobeerd de scène succesvol te filmen zonder hem.

Stem
Prowse was niet enkel fysiek de oorspronkelijke Darth Vader, maar sprak tijdens het filmen ook de dialoog. Uiteindelijk werd zijn stem niet gebruikt omdat George Lucas een donkerdere stem wilde dan Prowse's relatief opgewekte West-Country-accent en vroeg Jones om een meer sinistere, kwaadaardige stem voor het personage te verzorgen.


Ook de ontmaskeringsscène van Vader aan het einde van Return of the Jedi zou oorspronkelijk met Prowse geweest zijn. In plaats daarvan werd acteur Sebastian Shaw gebruikt.

Verbannen
Het lijkt erop dat Prowse niet tot de favoriete mensen van Lucas behoorde. Hij werd in 2010 verbannen van alle Lucasfilm-gerelateerde evenementen, waaronder conventies en andere Star Wars-feesten. Toen hij om uitleg vroeg, zei Prowse dat hem werd verteld "dat ik te veel bruggen heb verbrand tussen Lucasfilm en mezelf" en er werd geen andere reden gegeven.


Lucas weigerde het toe te lichten, maar er gaan geruchten over de oorzaak van het conflict dat suggereert dat Prowse ontevreden was over de beslissing om een andere acteur te gebruiken voor de ontmaskeringsscène van Darth Vader in Return of the Jedi. Prowse voelde zich naar verluidt verraden door deze beslissing en uitte openlijk zijn ontevredenheid.

Mooie woorden
Prowse stierf in november 2020 op 85-jarige leeftijd na een ziekte. Ondanks dat het niet zo goed zat tussen Prowse en Lucas had de regisseur wel nog mooie woorden te zeggen over Prowse en zijn prestatie als Darth Vader.


"David gaf Darth Vader een fysieke dimensie die essentieel was voor het personage. Hij liet Vader van de pagina springen en op het grote scherm verschijnen met een imposante gestalte en bewegingsprestaties die overeenkwamen met de intensiteit en ondertoon van Vader's aanwezigheid. David stond open voor alles en droeg bij aan het succes van wat een onvergetelijke, tragische figuur zou worden."

Kijken?
Je kan Prowse in het pak van Darth Vader zien in alle drie de originele Star Wars-films A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi die alle drie op Disney+ staan.

NieuwsFilm

meest populair