Deze misdaadfilm schokte de wereld: "zinloze moorden en geen smaak"

Deze misdaadfilm schokte de wereld: "zinloze moorden en geen smaak"

'Bonnie and Clyde' uit 1967 was een voor zijn tijd revolutionaire film, die het gangstergenre voorgoed herschreef.

Soms hebben films voor- en tegenstanders. De misdaadfilm Bonnie en Clyde, die veel heeft doen bewegen toen het uitkwam in 1967, was zo'n film. Er was veel meer sex en geweld te zien in de film dan ze gewoon waren toen, wat voor heel wat opschudding zorgde.

Bonnie and Clyde is geregisseerd door Arthur Penn met in de hoofdrollen Warren Beatty en Faye Dunaway. Het scenario van de film is gebaseerd op de laatste jaren van Bonnie Parker en Clyde Barrow, een berucht misdadigersduo uit de jaren dertig. De film won twee Oscars en werd genomineerd voor zeven. Bonnie and Clyde lanceerde ook de carrière van acteur Gene Hackman, die de rol van Clydes broer vertolkt.

Echt duo
Het Amerikaanse duo Bonnie Parker en Clyde Barrow waarop de film is gebaseerd, leefden echt. Ze werden als bankrovers in de jaren dertig wereldberoemd. Hun verhaal en de film brachten Bonnie en Clyde internationale bekendheid.

De film speelt zich af in Amerika in de jaren 30 toen het land in de greep was van de Grote Depressie. Miljoenen mensen zijn werkloos en de armoede is groot. Het is ook de tijd dat grote gangsters als Dillinger en Al Capone het land lijken te regeren. Ook Bonnie en Clyde beginnen met kleine overvallen en worden uiteindelijk groter. Ook de overvallen worden gewelddadiger en professioneler. We volgen het duo tot er een eind komt aan hun leven, wat eindigde in een dodelijke hinderlaag van de politie.

Realistisch geweld
Het publiek van toen was gewend om zich op een indirecte manier te identificeren met gangsters die de wet braken met flair en tommyguns. Waar ze niet op voorbereid waren, was het zien van de bloederige nasleep van de activiteiten van hun antihelden, weergegeven in levendige kleuren. Het opvallend realistische geweld in deze film, vreemd genoeg gekoppeld aan vrolijke banjo's en grappige momenten, veroorzaakte opschudding bij degenen die dachten dat de film moorden op een sexy en lichtzinnige manier weergaf.


Bosley Crowther van The New York Times klaagde dat de "brutale moorden zinloos waren en geen smaak hadden." Maar jongere critici zoals Pauline Kael verdedigden de film en plaatsten de gruwelen in de context van de burgerlijke onrust buiten de bioscopen. Crowther verloor uiteindelijk zijn baan vanwege de recensie, terwijl Bonnie and Clyde een belangrijke Amerikaanse New Wave inluidde.

Revolutionaire film
Bonnie and Clyde was een voor zijn tijd revolutionaire film, die het gangstergenre voorgoed herschreef. De cinematografische stijl en rauwe montage leidden zowel tot een commercieel als esthetisch succes. De film, die duidelijk was geïnspireerd door de New Wave, wordt dan ook vaak beschouwd als het begin van het New Hollywood-tijdperk. Andere filmmakers werden gestimuleerd om meer seks en geweld in hun films te stoppen.


In 2019 kwam de film The Highwaymen uit, welke de kant van de politie toont. De film volgt gewezen Texas Rangers Frank Hamer en Maney Gault die worden ingeschakeld om Bonnie en Clyde een halt toe te roepen.

Kijken?
Bonnie and Clyde is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair