Dit bizarre trippy Franse sprookje kende je waarschijnlijk nog niet

Dit bizarre trippy Franse sprookje kende je waarschijnlijk nog niet

Een goede fee helpt een prinses zich te vermommen en het koninkrijk te ontvluchten, zodat ze niet hoeft te trouwen met de koning die toevallig haar vader is.

De jaren zeventig waren een interessant decennium voor cinema, waarin opnieuw weer veel geëxperimenteerd werd met het medium. Zo ook in Frankrijk met de titel Donkey Skin van Jacques Demy uit 1970.

Het verhaal van de film werd in 1695 door Charles Perrault geschreven. Naast Donkeyskin schreef Perrault ook andere sprookjes, zoals Roodkapje, Assepoester, De Gelaarsde Kat en Doornroosje.

Verhaal
De opvoeding van een prinses verpakt in een liefdesverhaal. Een koning en koningin leven gelukkig tot haar plotselinge dood. De koning besluit met zijn lieve dochter te trouwen. Ze is bereid, maar de Leliefee, die dient als sociaal geweten, probeert incest te dwarsbomen. Ze instrueert de prinses om een reeks jurken aan te vragen die onmogelijk te maken zijn; de kleermaker van de koning slaagt echter.

De fee beraamt dus de ontsnapping van de prinses, gekleed in de huid van de prijsezel van de koning. Ze is weggejaagd om een bijkeukenmeid te zijn, gekleed in de gemene huid. Een rondzwervende prins ziet haar in het bos en is verliefd. Kan de liefde haar beloop vinden en leert de prinses een lesje uit de ontberingen van het leven?

Hollywood
Regisseur Demy stond bekend om zijn zeer kleurrijke, fantasierijke stijl die haaks stond op wat Franse filmmakers om hem heen aan het doen waren tijdens deze Nouvelle Vague-periode, waar andere cineasten juist zo realistisch mogelijke films probeerden te maken.


Demy maakte juist uitbundig gebruik van grootse decors, felle lampen/kleuren en extravagante kostuums. Ook werd hij geroemd om zijn open, feministische blik die hij tot uiting bracht in zijn films.

Inspiratie
De invloed van Donkey Skin klinkt nog tot de dag van vandaag door. Onder andere filmmaakster Anna Biller is enorm fan.


Ze zag de film toen ze zestien jaar was en het heeft een zeer grote invloed gehad op de visuele stijl en verhalen van haar eigen werk. Leuk extra weetje: David Fincher is dan weer groot fan van Billers werk (klik hier voor het artikel).

NieuwsFilm

meest populair