Dit bloederige filmicoon is door maar liefst drie verschillende actrices gespeeld

Dit bloederige filmicoon is door maar liefst drie verschillende actrices gespeeld

Van de drie actrices blijft Sissy Spacek, die als eerste Carrie speelde in de film uit 1976, de beste.

Heel wat boeken van Stephen King werden verfilmd en werden klassiekers. Een van die boeken is Carrie. Dat verhaal is zo bekend en populair dat er maar liefst drie verschillende films van gemaakt zijn en in elke film wordt de rol van Carrie gespeeld door een andere actrice.

Het boek van King kwam uit in 1974 en was zijn eerste gepubliceerde boek. Twee jaar later, in 1976, kwam de eerste Carrie-film uit met Sissy Spacek in de hoofdrol. Dit was haar grote doorbraak en ook de eerste keer dat ze genomineerd werd voor een Oscar voor beste actrice. Daarna volgden in de jaren 2000 nog twee andere Carrie-films.

Moderne versie
De laatste Carrie-film kwam uit in 2013 en in deze versie speelt Chloë Grace Moretz de rol van Carrie. Het vertelt hetzelfde verhaal als in de originele versie uit 1976 maar dan in een moderner jasje. Moretz doet haar best in de film. Ze zet zich stevig in en brengt waanzin over tijdens het eindexamenfeest dat de kijker recht in zijn greep houdt.

Er is echter een duidelijk verschil met de originele film en Moretz komt gewoonweg iets te evenwichtig over om King's bronmateriaal volledig overtuigend te verkopen. Matig goed ontvangen door critici en fans, zou deze remake het waarschijnlijk veel beter hebben gedaan als het niet de opvolger was geweest van een Amerikaanse klassieker.

Televisiefilm
In 2002 kwam er ook een Carrie-film uit waarin Angela Bettis de rol van Carrie speelt. Deze versie van de film is minder bekend dan de versies uit 1976 en 2013 omdat het een televisiefilm is die toen enkel op de Amerikaanse televisie werd getoond. Het was daarna wel te koop op DVD en Blu-ray, maar hoewel de film het redelijk goed deed, werd het nooit echt een groot succes.


Deze film was oorspronkelijk bedoeld als pilot van een serie die gemaakt zou worden rond het personage van Carrie die in Florida andere mensen met telekinetische problemen zou gaan helpen. In februari 2003 gaf Bettis aan dat ze haar niet genoeg geld hadden aangeboden voor een wekelijkse serie. De serie kwam uiteindelijk nooit tot stand.

Originele actrice
De eerste Carrie-film uit 1976 blijft wel de beste en is een echte klassieker geworden. Met alle respect voor Moretz, die een goede prestatie neerzette in Carrie uit 2013, blijft Spacek de originele Carrie White. Van haar slungelige lichaamsbouw tot haar onvolwassen houding, de actrice absorbeert het personage met toewijding en ziel-splijtende ogen. Bekroond met een Oscarnominatie voor haar inspanningen, kreeg de actrice zelfs de kritische King zover om toe te geven dat Carrie een goede film was.


Carrie uit 1976 met Spacek in de hoofdrol is te zien op Prime Video en je kan het ook vinden op Pathé Thuis. De versie uit 2002 kan je huren of kopen op onder andere Prime Video. De laatste versie uit 2013 met Moretz in de hoofdrol is te zien op Netflix of kan je ook huren of kopen op Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair